Top 6 meest indrukwekkende kastelen en abdijen in Wallonië

Bouillon
Getty Images

Wallonië beschikt over de meeste kastelen, abdijen en tuinen per vierkante kilometer. Bij sommige kunt u overnachten, andere bieden plaats aan razend interessante musea. Maar u kunt ook langskomen om gewoon te genieten van de prachtige omgeving en schitterende foto's te maken. Wij hebben er zes uitgekozen die u echt een keer zelf moet ervaren.

Het domein van Seneffe, Henegouwen

Graaf Julien Ghislain Depestre was een handelaar, bankier en zakenman in de 18e eeuw. Hij heeft in 1763 het domein van Seneffe laten aanleggen om er zelf te komen wonen. Hij vroeg daarom aan architect Laurent-Benoît Dewez om het ontwerp te verzorgen, dat op comfort, intimiteit en praal waren gericht. In Seneffe komt de neoklassieke architectuur van Dewez, de voornaamste architect van de Oostenrijkse Nederlanden, duidelijk tot bloei. Het resultaat is een boeiende mix van Franse, Italiaanse en Engelse invloeden. U kunt het beste zelf komen ontdekken!

Het park dat bij dit domein hoort is zeer geschikt om te wandelen en te ontspannen. Er vinden regelmatig openluchttentoonstellingen plaats door kunstenaars van internationale allure. Het grote tweearmige waterbekken aan de achterkant van het kasteel is voorzien van een fontein waaruit een waterstraal van 15 meter hoog spuit. Tussen het kasteel en het grote waterbekken krijgen de galerijen van het voorplein een verlengstuk in de lindelanen, die een bladergewelf vormen. Aan de achterkant van het theater bevindt zich een ongereptere zone, die dicht beplant is met de meest uiteenlopende boomsoorten: cipressen, ebbenbomen, Amerikaanse lariksen, Schotse dennen, trompetbomen, rode esdoorns en nog veel meer.

Het bijbehorende Zilvermuseum werd in 1995 voor het publiek geopend. U bewondert daar zilverwerk, schilderijen, beeldhouwwerken, meubilair, archiefdocumenten en gereedschappen die aan het goudsmidsvak herinneren.

Chateau Fort de Bouillon, Belgisch Luxemburg

Het versterkte kasteel van Bouillon, het oudste overblijfsel uit de middeleeuwen in België. Bezoek een van de grootste burchten van België en reis door 1000 jaar geschiedenis! Het kasteel van Bouillon is gelegen op drie rotskammen en geeft een prachtig uitzicht over de stad. 

Zo rijk en belangrijk als in de middeleeuwen is het stadje niet meer, maar het ademt een lange en rijke geschiedenis uit. De stad en bijbehorend kasteel zijn vernoemd naar Godfried van Bouillon, een van de belangrijkste ridders van de Eerste Kruistocht die aan het eind van de 11de eeuw zijn land verliet om Jeruzalem te bevrijden en het christendom te beschermen tegen islamitische veroveraars. Hij was de held van de Ardennen en officieel Beschermer van het Heilige Graf. 

Dwalend door Bouillon, waar Godfried waarschijnlijk zelf nooit heeft gewoond, is het eenvoudig om de middeleeuwen een beetje tot leven te laten komen. Ga op een bankje zitten, kijk om u heen, doe vervolgens uw ogen dicht en laat de ridders, troubadours en jonkvrouwen voorbijkomen. Probeer ook de visite nocturne, waarbij de deelnemers onder begeleiding van een gids met fakkels door het donkere kasteel en dorp dwalen. Het kasteel is tevens voorzien van het museum Scriptura, dat de geschiedenis van het onderwijs vertelt. Hier vindt u de tentoonstelling van het fresco 'De gewapende bedevaart van Godfried van Bouillon'.

De abdij van Stavelot, Verviers

De Abdij van Stavelot is gesticht door de heilige Remakel in de 7de eeuw, maar het grootste deel van dit domein dateert uit de 18de eeuw. De abdij bevindt zich in het hart van een stad waar cultuur en folklore al lange tijd hand in hand gaan, midden in de gouden driehoek Spa–Malmedy–Stavelot. 

Sinds de heropening in 2002 bevordert het Waalse gewest de economische herstructurering van een stad en haar regio door een toekomst te bouwen met stevige wortels in het verleden. De abdij is
recent nog door het Waalse Gewest bekroond met ‘5 zonnen’, het hoogste kwaliteitslabel voor toeristische attracties. Een primeur in Europa!

In de abdij vindt u maar liefst drie musea. Het Historisch museum van het prinsendom Stavelot-Malmedy, waar het verhaal van de abdij uitgebreid wordt verteld. Het Museum van het Circuit Spa-Francorchamps, waar u de prestigieuze geschiedenis van dit circuit kunt bekijken. En tenslotte het Guillaume Apollinaire Museum dat een kijkje geeft in het leven van de gelijknamige schrijver en dichter Guillaume Apollinaire, een bijzonder figuur in de Waalse geschiedenis.

Het kasteel van de Avouerie, Luik

Als u van bier en lekker eten houdt, is een bezoek aan kasteel Avouerie perfect voor u! Het Château de l'Avouerie van Anthisnes heeft historische én gastronomische elementen. Dit is een authentiek kasteel uit de 17de eeuw, met een donjon uit de 12de eeuw.

De donjon is het oudste deel van het kasteel. Deze typisch middeleeuwse toren is de eerste te Anthisnes gebouwde Avouerie. Het was het verblijf van de beschermers van Anthisnes in dienst van de Heer abt. Deze perfect bewaarde toren, herbergt vandaag het kleine bier-en-peket museum. Volledig toegankelijk, het brengt u naar een andere eeuw en doet u het dagelijks leven van de ridders en hun families beleven.

Deze vierkante toren, begrensd door een stenen ommuring bood bescherming aan de dorpsbewoners wanneer er gevaar dreigde. Zijn oorspronkelijk plat dak omgeven door een gekartelde muur, maakte het mogelijk om de plaats te verdedigen zonder het risico door projectielen geraakt te worden.

Altijd al willen weten hoe typisch Belgisch bier wordt gemaakt? Laat u rondleiden door een gids die u verhalen vertelt over de historie van dit château waarna u mee kunt doen aan een workshop bier brouwen en, uiteraard, ook kunt genieten van een bierproeverij in de bierkelders. De Avouerie van Anthisnes steunt de lokale en ambachtelijke producenten door hun producten in de winkel of in de gewelfde bierkelder van het kasteel aan te bieden. U koopt er bier, kaas, vleeswaren en nog veel meer!

Kasteel van Freÿr in Hastière, Namen

Het kasteel en de tuinen van Freÿr bevinden zich in een bocht van de Maas, tussen Dinant en Givet, en kijken uit op door de rivier uitgesleten rotswanden. Het majestueus gelegen domein is erkend als ‘Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië’. Deze charmante plek werd onder meer bezocht door Lodewijk XIV, Stanislaus Leszczyński, Maria Christina van Oostenrijk en de Japanse keizer Naruhito.

Dit kasteel beschikt over een gigantische, prachtige tuin. Freÿr was sinds de 14de eeuw het zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin, die hier 20 generaties hebben geleefd. Deze generaties hebben door de jaren heen allemaal een stuk bijgedragen aan het interieur van het kasteel, de tuin en de sfeer van gezelligheid en glans. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben samen de vereniging Domein van Freÿr opgericht om het kasteel en de tuinen te beheren.

Bij een bezoek aan dit kasteel waant u uzelf terug in de tijd en kunt u genieten van de enorme tuin: het geklater van de fonteinen, de geur van de driehonderd jaar oude sinaasappelbomen en de zes kilometer lange gehaagde kleine doolhoven die leuk zijn voor jong en oud. Ook in het kasteel kijkt u uw ogen uit, onder andere door de klassieke gemeubileerde salons en de bijzondere ontvangsthallen met prachtige schilderijen en een fresco plafond.

Kasteel La Hulpe, Waals Brabant

Op enkele kilometers van Brussel bevindt zich het Domein van Solvay in Terhulpen dat een deel van het Zoniënwoud en het Kasteel van Terhulpen omvat. Het Kasteel van Terhulpen, gebouwd in 1842 in opdracht van de Markies van Béthune, is geïnspireerd op de modellen van de kastelen van de Loire. Geniet van de Franse tuin en van het prachtige landgoed met een oppervlakte van meer dan 200 hectare. Kasteel van Terhulpen is geklasseerd als 'uitzonderlijk erfgoed' in Wallonië. 

U vindt hier ook het Museum van de Stichting Folon. De stichting is gelegen in de boerderij van het kasteel en bevat 500 werken van Jean-Michel Folon. Boven bevindt zich een tijdelijke expositieruimte.

In de bijzondere kasteeltuin, die de bijnaam heeft gekregen Het park van 1000 rododendrons, kunt u de flamboyante natuur bewonderen.   De fauna is zeer gevarieerd: het park is een toevluchtsoord voor vele vogels en enkele kleine zoogdieren. Er zijn 3 wandelingen van ongeveer 5 km die het hele jaar door gratis beschikbaar zijn om het landgoed te ontdekken.  De paden leiden u door beboste heuvels en vijvers.

Auteur