Van Boston naar New York City

Getty Images

Ga mee op deze prachtige tocht terug in de tijd, toen New York nog Nieuw Amsterdam heette en de Pilgrim Fathers vanuit Leiden de Amerikaanse kust bereikten. Gedurende de reis bezoekt u bijzondere bezienswaardigheden en komt u alles te weten over de Nederlandse geschiedenis van Amerika. U dineert in historische 'inns' en kunt genieten van de prachtige herfstkleuren van de Amerikaanse 'Indian Summer'.

Deze reis wordt uitgevoerd door Olivewood Tours. 

Getty Images

Tijdens deze 10-daagse busreis volgen we de voetsporen van de kolonisten die in de 17e eeuw de oversteek waagden, van de Pilgrim Fathers in Massachusetts tot de Amsterdamse kooplieden in Hudson Valley. We staan oog-in-oog met Pelgrimvrouwen, die ons vertellen waarom ze Leiden verruild hebben voor het nieuwe continent. In het historische openluchtmuseum beleven we de revolutie en de onafhankelijkheidsstrijd, toen de Engelse kolonisten het tijd vonden als Amerikanen verder te gaan. We bezoeken het museum van Norman Rockwell, de beroemde illustrator die het Amerika van de jaren ’50 zo prachtig tekende, en de familieresidentie van de president Franklin Roosevelt, die prinses Juliana en de kinderen gastvrij opving tijdens de Tweede Wereldoorlog. We volgen de machtige Hudson rivier, waarvan de oevers in de herfst van dieprood naar geel en paars kleuren, verder naar New York. In Boston en New York is er voldoende tijd te genieten van de heerlijke binnensteden met hun winkels en musea. 

Getty Images

Gedurende de hele reis zal u begeleid worden door journaliste Renske Heddema. Als introductie op deze reis zal zij een lezing geven in het Pilgrim Museum in Leiden. Indien u deelneemt aan deze reis heeft u gratis toegang tot de lezing. De datum van deze lezing wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.


"Al jarenlang kom ik regelmatig in Amerika. Ik heb er documentaires gemaakt en reisreportages, ik bezoek er familie en vrienden. Het was nog maar net uit, toen ik het boek The Island at the Centre of the World  cadeau kreeg. Ik las het in één adem uit. De journalist Russell Shorto brengt er het Nederlandse verleden van Manhattan zo prachtig tot leven dat je er meteen weer naar toe wilt. Kijken of je de Nederlandse sporen in de Bowery of Broadway met eigen ogen kunt herontdekken. Charles Gehring ontmoeten, de wetenschapper die het grootste deel van zijn leven heeft besteed aan het toegankelijk maken van oude Nederlands documenten die het vroege New York beschreven. Het boek zou in 2007 als Nieuw Amsterdam, eiland in het hart van de wereld in het Nederlands verschijnen.

Eerste kerstdag 2004 loop ik in een ijskoud en verlaten New York van Central Park naar de Zuidelijke punt van Manhattan. In de Bowery- de Bouwerij – wordt het wat drukker. Hier, in Chinatown,  zijn de winkels gewoon open. Chinese vrouwtjes scharrelen met manden vol groente over het besneeuwde trottoir. Moeilijk je voor te stellen dat hier ooit Nederlands werd gesproken. Blokken verder ben ik, totaal verkleumd in de heldere vrieskou, nog steeds op zoek naar het standbeeld van Peter Stuyvesant. Een taxichauffeur brengt uitkomst. Hij zet me af bij het pleintje waar het borstbeeld van Stuyvesant bijna lijkt weggestopt naast een klein kerkje. Tevreden dat ik dit tenminste heb bereikt, besluit ik mijn ijzige tocht te beëindigen. Tijdens een kerstlunch bij het klassieke Harry Cipriani, waar wonder boven wonder nog een tafeltje vrij is, neem ik me voor terug te komen voor historisch New York.

In oktober 2012 is het zover. Op mijn reisreportage voor Plus van Boston naar New York ontmoet ik historici, gidsen en gewone Amerikanen, die met ongelofelijk veel liefde en detail vertellen over de Dutch roots van hun dorpen en steden. En nu, in september 2013, begeleid ik u graag op deze tocht in de geschiedenis. Gaat u mee?"

Renske Heddema

Naast Renske Heddema, zal er in New York een extra Nederlandssprekende gids aanwezig zijn die u zal wijzen op de typisch Nederlandse sporen in de stad.  

 

Reisprogramma 

Dag 1: Maandag 30 september 2013 
Rond het begin van de middag komt u aan op Boston Logan International Airport, en zal u naar uw hotel worden gebracht. Tot aan het diner heeft u vrije tijd om zelf te besteden. Het diner vindt plaats in een lokaal restaurant, waarna u in het hotel overnacht. 

Dag 2: Dinsdag 1 oktober 2013 - Boston
Nadat u in uw hotel ontbeten heeft is er een bustour door Boston onder leiding van een gids. U komt onder andere langs de historische Faneuil Hall, een beroemde markthal in Boston. Ook maakt u een wandeling over de bekende 'Freedom Trail', een historische wandelroute door de straten van de oude stad. Een gids in 18e eeuws kostuum leidt u in anderhalf uur door de geschiedenis van de Amerikaanse revolutie. U bent getuige van de Boston Tea Party, waarmee de afscheiding van Engeland begon. Met de nodige humor laten acteurs u met eigen ogen beleven hoe het ontstaan van de Verenigde Staten begon.  

Na de lunch op eigen gelegenheid brengen we een bezoek aan de Lexington Battle Green, de plek waar de eerste schoten van de Amerikaanse revolutie in 1775 werden afgevuurd. Op de terugweg stoppen we bij Walden Pond, waar de beroemde schrijver Henry David Thoreau woonde. De rest van de middag heeft u vrij om Boston op eigen gelegenheid te ontdekken. Ook het diner vindt op eigen gelegenheid plaats. 

Getty Images
 

Dag 3: Woensdag 2 oktober 2013 - Boston/Plymouth/Boston

Getty Images
Na het ontbijt in het hotel vertrekken we vanuit Boston naar Plymouth voor onder andere een bezoek aan het Pilgrim Hall Museum. Het museum is al sinds 1824 zonder onderbreking opengesteld voor het publiek en is daarmee het oudste van de VS. Ontdek de unieke collectie van eigendommen van de Pilgrims, toen ze hier vanuit Leiden aankwamen. Een bezoek aan het schip Mayflower II is een bijzondere belevenis. Het schip is een replica van het origineel van 1620 dat in Plymouth landde en werd in 1957 gebouwd in Engeland. U bezoekt ook de Plimoth Plantation, een bijzonder openlucht museum met o.a. een kamp van de Wampanoag Indianen en het omheinde dorp waar de Pilgrims u vanuit hun eigen tijd en historische rol te woord staan. Eenmaal terug in Boston heeft u de rest van de middag vrije tijd om te besteden.
Het diner vindt plaats in een lokaal restaurant.  

Getty Images

Dag 4: Donderdag 3 oktober 2013 - Boston/Berkshires/Albany
Na het ontbijt vertrekken we naar Berkshires met mogelijk een stop onderweg. Na aankomst in Stockbridge brengen we een bezoek aan het Norman Rockwell Museum dat de grootste collectie werken van de wereldberoemde illustrator, die hier woonde, herbergt. We dineren in de mooie historische Red Lion Inn, vervolgens reizen we door naar uw hotel in Albany, hoofdstad van de staat New York, voor de overnachting.  

Dag 5: Vrijdag 4 oktober 2013 - Albany/Hudson River Valley

Getty Images
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het New Netherlands Project. Hier ontmoeten we Dr. Charles Gehring, de belangrijkste onderzoeker van de Nederlandse geschiedenis van Noord-Oost Amerika, vooral van Manhattan. Ook brengen we een bezoek aan een vroege Nederlandse kerk met zijn schitterende Tiffany glas-in-lood ramen. Bij voldoende tijd zullen we ook het Albany Institute of Art bezoeken.  

Na de lunch op eigen gelegenheid rijdt de bus zuidwaarts langs de machtige Hudson rivier naar de vroege Nederlandse nederzetting Kingston (gesticht door Peter Stuyvesant als Wiltwyck) en Hurley (Nie Dorp). Vooral het interieur van de ‘ Dutch Houses’ in Hurley is indrukwekkend. We maken een wandeling door Kingston met o.a. het Persen House en de oude Nederlandse kerk. Vervolgens reizen we door naar het hotel voor diner en overnachting. 

Dag 6: Zaterdag 5 oktober 2013 - Hudson River Valley/New York City 

Getty Images
Na het ontbijt in het hotel rijdt de bus langs het imposante Vanderbilt Mansion aan de Hudson, met even verderop de familieresidentie van president Franklin D. Roosevelt. In de FDR presidentiële bibliotheek ziet u de briefwisseling tussen de president en de Nederlandse koninklijke familie, die hier in de oorlog vaak te gast was. Ook het vakantiehuis van presidentsvrouw Eleanor Roosevelt, Val Kill, wordt bezocht. Vervolgens reizen we door naar New York City voor de volgende 3 overnachtingen. We dineren in een lokaal restaurant, en u heeft vrije tijd om de ‘Big Apple’ op eigen gelegenheid te ontdekken. 

Dag 7: Zondag 6 oktober 2013 - New York City 
U ontbijt in het hotel. De ochtend heeft u vrij om bijvoorbeeld een dienst bij te wonen in een van New York City’s bekende kerken: Times Square Church, Brooklyn Tabernacle of St. Patrick’s Cathedral. In de middag maken we een bustour door Manhattan en komen we o.a. langs het borstbeeld van Peter Stuyvesant, de Bowery, Wall Street en Ground Zero, de plek van de aanval op het World Trade Centre in 2001. Vervolgens keren we terug naar het hotel om even te rusten voor het diner in een lokaal restaurant. 

Getty Images

Dag 8: Maandag  7 oktober 2013 - New York City
Nadat u ontbeten heeft in het hotel heeft u een vrije dag om New York City op eigen gelegenheid te ontdekken, door Central Park te wandelen, te winkelen, een boottocht te maken of de veerboot naar het Vrijheidsbeeld of Ellis Island te nemen. ’s Avonds vindt het gezamenlijke afscheidsdiner plaats. 

Dag 9: Dinsdag 8 oktober 2013 - New York City/Amsterdam
U ontbijt in het hotel. De ochtend heeft u vrij voor laatste inkopen voordat u naar het vliegveld gaat voor uw vlucht naar huis. Nachtvlucht naar Amsterdam, waarbij er tijdens de vlucht een maaltijd geserveerd zal worden.  

Dag 10: Woensdag 9 oktober 2013 - Amsterdam
Aankomst op Schiphol.

 

 

Accommodaties

Boston The Hampton Inn & Suites Crosstown Centre *** 3 nachten
Albany The Hampton Inn & Suites *** 1 nacht
Hudson River Valley (Fishkill) Quality Inn & Suites *** 1 nacht
New York City The Wellington Hotel ***+ 3 nachten

Getty Images
 

* In sommige hotels zijn (misschien) kamers aanwezig waar gerookt mag worden. Wilt u hier gebruik van maken, geef dit dan aan bij ''overige opmerkingen'' op het boekingsformulier.

* Wanneer u met twee personen reist en graag in aparte 1-persoonsbedden slaapt, kunt u dit ook doorgeven bij ''overige opmerkingen'' op het boekingsformulier.   

 

Vertrek- en prijsinformatie

Reisperiode: 30 september t/m 9 oktober 2013

Vluchten:
30 september: Delta 231 AMS 11.10 BOS 13.15
8 oktober: Delta 34 EWR 18.00 AMS 07.30 (9 okt.)

Prijs: €2795 p.p.

Eenpersoonstoeslag: €880

Minimaal aantal personen: 25

Inbegrepen: 

 • Vluchten Amsterdam-Boston en Newark-Amsterdam met Delta Air Lines (incl. alle belastingen)
 • Vervoer ter plaatse vanaf aankomst in Boston tot vertrek New York
 • 8 overnachtingen in bovengenoemde hotels (of vergelijkbaar), in 2-persoonskamer met ontbijt
 • 7 diners
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooiengeld voor inbegrepen maaltijden
 • Reisbegeleiding van Renske Heddema, gedurende de hele reis
 • Nederlandssprekende gids in New York
 • Engelssprekende gidsen in Boston en Hudson River Valley (vertaling door de reisleiding)
 • Ontmoeting Charles Gehring bij het New Netherlands Project
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf
 • Plus-special Bestemming New York 2013

Niet inbegrepen: 

 • Paspoort en nodige documenten
 • Reis- en annuleringsverzekering*
 • Overige lunches en 1 diner
 • Drankjes bij de diners
 • Fooien voor gidsen en buschauffeur
 • Kosten voor het aanvragen ESTA (US$ 14) 

* Via het onderstaande formulier is het mogelijk een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor deze reis. 

Uitvoerend organisatie: Olivewood Tours
* Boekingen, vluchten en verzekeringen lopen via DrieTour Reizen.  

 

Reisvoorwaarden

Deze reis wordt uitgevoerd door Olivewood Tours.

Klik hier voor de reisvoorwaarden van Olivewood Tours. 

 

Meer informatie en reserveren

Wilt u meer informatie over deze reis of wilt u een reservering maken? Wij staan u graag te woord op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 0900-244 62 44 (€0,10 pm). Ook kunt u uw reservering maken door onderstaand formulier in te vullen.

Wilt u voor meer dan 2 personen boeken, neem dan contact met ons op. 

Auteur 
 • Redactie