Van kerk tot…

Bijzondere herbestemmingen

Getty Images

Een op de vijf kerken in Nederland is niet meer in gebruik als religieus centrum en heeft een nieuwe bestemming gekregen: van boekhandel tot appartementengebouw. PlusOnline zet bijzondere herbestemmingen op een rij.

Zwolle: van Broerenkerk tot boekhandel

De Broerenkerk in Zwolle is in 1465 gebouwd als onderdeel van een Dominicanerklooster. Het klooster sloot in 1580 zijn deuren, waarna de kerk in gebruik werd genomen voor de protestantse erediensten. In 1983 vond de laatste officiële kerkdienst in de Broerenkerk plaats. Na een korte periode als cultureel centrum en expositieruimte, vestigde boekhandel Waanders zich in de kerk. Een bezoek aan de ‘boekenkerk’ is een echte aanrader: naast een grote collectie boeken en een brasserie kun je genieten van de prachtige gewelfschilderingen van de kerk.

Amsterdam: Poptempel Paradiso

Het huidige Paradiso in Amsterdam werd in 1879 gebouwd als kerk voor de De Vrije Gemeente. De geschiedenis van het gebouw als centrum voor popcultuur begon in 1967, toen een groep hippies de kerk kraakte. Hoewel de politie snel een einde maakte aan deze kraakactie, nam de gemeente Amsterdam het gebouw in 1968 onder de naam Paradiso in gebruik als centrum voor jeugdcultuur. Optredens van grote namen als Pink Floyd zorgden kort na de oprichting al tot de reputatie van poptempel.

Maastricht: stijlvol overnachten in het Kruisherenhotel

Midden in Maastricht staat het voormalige Kruisherenklooster, dat in de 15de en begin 16de eeuw gebouwd werd. Dit bijzondere complex – bestaande uit een kloosterkerk en vier kloostervleugels rond een kloosterhof – is een van de weinige volledig bewaard gebleven gotische kloosters van Nederland. Het klooster moest al aan het einde van de 18de eeuw zijn deuren sluiten en heeft daarna diverse andere bestemmingen gehad: van munitiemagazijn en kazerne tot landbouwproefstation en tentoonstellingsruimte. Sinds 2005 is het een vijfsterrenhotel: het Kruisherenhotel. De voormalige kloosterkerk dient nu als lobby, receptie, bar en restaurant.

Getty Images

Bergen op Zoom: theater in Stadsschouwburg De Maagd

Van 1829 tot 1987 was de Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming in Bergen op Zoom in gebruik voor de katholieke eredienst. De kerk is gebouwd als waterstaatskerk in neoclassicistische stijl. In 1987 verliet de hervormde gemeenschap de Sint-Gertrudis, waarna de katholieken voor het eerst sinds het einde van de 16de eeuw weer gebruik konden maken van deze kerk. De Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming werd vervolgens verbouwd tot stadsschouwburg, waarbij het originele interieur zo veel mogelijk behouden is gebleven.

Utrecht: wonen in het Sint-Andreasgasthuis en de Sint-Martinuskerk

Wonen in een kerk, het kan in Utrecht. In de middeleeuwse binnenstad zijn twee religieuze complexen verbouwd tot appartementen. Het Sint-Andreasgasthuis werd in 1873 gebouwd als katholiek ziekenhuis, maar werd later omgevormd tot klooster voor de Zusters van Liefde. Na hun vertrek uit het klooster in 2001 zijn de kloostercellen verbouwd tot appartementen.

De Sint-Martinuskerk maakte en soortgelijke verbouwing door. Architect Dolf de Maar ontwierp een nieuwe bestemming voor de neogotische kerk, die nu in gebruik is als appartementencomplex. Leuk feitje over de Sint-Martinuskerk: in 1982 en 1983 werd de kerk gebruikt als Sint-Jodocuskerk van Juinen in de televisieprogramma’s van Van Kooten en de Bie.

Zeilberg: sporten en een kaarsje opsteken

De Sint-Willibrorduskerk in het Brabantse Zeilberg is een imposante neogotische kruisbasiliek en de blikvanger van het dorp. Maar binnenin vind je geen kerkbanken, altaar of orgel meer, sinds de kerk na sluiting een tweede leven heeft gekregen als sportschool B-trained. Wel is in de kerk nog een kapelletje gebleven, waar dagelijks nog tientallen mensen een kaarsje opsteken.

Getty Images
Auteur 
Bron 
  • Trouw