Vrouwen vallen vaker van de trap dan mannen

Benen
Getty Images

Iedereen kan natuurlijk van de trap vallen. Maar bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen, zo blijkt uit onderzoek. Hoe komt dit?

Amerikaanse bewegingswetenschappers bestudeerden maandenlang het gedrag van 2.400 studenten op de trappen van het universiteitsgebouw. Er werd ook gekeken naar de verschillen tussen de twee geslachten. En wat bleek? Met name jongere vrouwen zijn vaker slachtoffer van een val.

'Twintigers doen teveel tegelijk'

Jonge vrouwen lopen op de trap bijna twee keer zoveel verwondingen op als mannen. Vrouwen rond de leeftijd van twintig vallen of struikelen sneller op de trap dan mannen, meestal omdat ze twee of meer dingen tegelijk proberen te doen. Denk aan appen op de telefoon, koffie vasthouden of drinken en praten. 

Studente trap smartphone
Getty Images

Uit het onderzoek blijkt ook dat 70 procent van de vrouwen iets bij zich draagt als ze op de trap lopen, zoals een tas. Bij de mannen is dat maar 46 procent. Ook gebruiken vrouwen minder vaak de leuning en slaan ze vaker treden over. 

Daarbij draagt ook het vrouwelijke schoeisel, zoals hakken of open schoenen, bij aan ongelukken op de trap, stelden de onderzoekers vast.

Cijfers in Nederland

In 2022 kwamen er naar schatting ruim 31.000 mensen in Nederland op de Eerste Hulp terecht door verwondingen die ze hebben opgelopen door een ongeluk op een vaste trap. Het gaat om ruim 18.000 vrouwen en iets minder dan 13.000 mannen, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.

Zijn vrouwen over het algemeen roekelozer dan mannen?

Nee, integendeel. Uit ander onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld genomen verstandiger omgaan met geld, beter presteren op de beleggersmarkt, en veel minder brokken maken in de auto dan mannen. Ook zijn vrouwen minder vaak betrokken bij een crimineel delict. Dat vrouwen vaker van de trap vallen en zich minder bewust lijken van de gevaren is daarom opvallend te noemen.

Trap
Getty Images

Wat mogelijk een rol speelt is dat in Nederland de vrouw nog vaak het huishouden op zich neemt. Ze is dan ook vaak bezig met traplopen. En als de kinderen of de partner dan spullen op de trap laat slingeren, zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Omdat vrouwen tegenwoordig vaak een erg druk leven hebben, waarin ze werk en privé meestal combineren, is het dus zeer begrijpelijk dat ze vaak al pratend, append en koffie drinkend de trap op lopen.

Voorkom een val

Toch is het verstandiger om even een pauze te nemen en uw tijd te nemen bij het bestijgen van de trap. Concentreren op één ding tegelijk is sowieso een stuk veiliger en beter voor de hersenen.  Multi-tasking - ook al denken veel vrouwen dat ze het goed kunnen - is namelijk ongezond en risicovol.

Zorg eventueel ook voor een anti-slip op de treden, of verlichting. En een goede leuning! Een traprenovatie kan zeer de moeite waard zijn en ongelukken voorkomen.

Bron: RTL Nieuws

Auteur