Windows 7: overstappen of niet?

Op 22 oktober is de nieuwste versie van Windows verschenen: Windows 7. Over de voorganger Windows Vista waren nogal wat klachten te horen en veel mensen maakten de overstap vanuit Windows XP dan ook niet. In dit artikel kunt u lezen of een overstap naar Windows 7 wel de moeite waard voor u is.

De versies

Windows 7 wordt in Nederland in vier verschillende versies voor de thuisgebruiker uitgebracht:
  • Windows 7 Starter: eenvoudige versie, met alleen de belangrijkste algemene mogelijkheden van Windows 7. Bedoeld voor netbooks en oudere computers. Niet los te koop.
  • Windows 7 Home Premium: uitgebreidere versie met multimediamogelijkheden, geschikt voor de gewone thuisgebruiker.
  • Windows 7 Professional: versie met veel functies op het gebied van energiebeheer, beveiliging, mobiliteit en entertainment. Meer bedoeld voor de zakelijke gebruiker.
  • Windows 7 Ultimate: vergelijkbaar met Windows 7 Professional maar met als extra’s Bitlocker stationsbeveiliging en de weergavetaal van Windows kunnen wijzigen.
U kunt bij iedere versie ook nog kiezen tussen 32-bits of 64-bits. Het voordeel van een 64-bits versie is dat u meer intern geheugen kunt gebruiken en uw programma’s sneller werken. Nadeel kan zijn dat niet alle software en hardware met 64-bits kan werken. Dit is eventueel te controleren op de website van de fabrikant van de hard- of software.

Systeemeisen

De minimale systeemeisen voor alle te koop zijnde versies van Windows 7 zijn:
  • 1 GHz processor (32- of 64-bit).
  • 1 GB intern geheugen (32 bit), 2 GB intern geheugen (64 bit).
  • een vaste schijf met minimaal 16 GB vrije ruimte (32 bit), 20 GB vrije ruimte (64 bit) .
  • DirectX 9 grafische kaart: 128 MB voor gebruik Aero-interface, 32 MB bij geen Aero-interface.
  • een dvd-station.
U kunt uw computer laten scannen om te zien of hij geschikt is om Windows op te draaien. Hiervoor downloadt u het gratis programma Windows Upgrade Advisor.

Voordelen Windows 7

In Windows 7 zijn een flink aantal zaken verbeterd ten opzichte van oudere Windows-versies. Een aantal daarvan zijn:
  • Meer veiligheid en stabiliteit: met behulp van het Onderhoudscentrum wordt u op de hoogte gehouden van problemen op de computer en bijbehorende oplossingen.
  • Gebruikersaccountbeheer: u kunt precies bepalen wie wat mag doen op de computer. U kunt het niveau van beveiliging hierbij zelf instellen.
  • Sneller en beter zoeken naar bestanden: in bibliotheken wordt overzichtelijk bijgehouden waar bestanden zich bevinden.
  • Handige functies voor efficiënter werken: sneller en makkelijker bestanden en programma’s openen, inhoud van vensters vergelijken, alle vensters tegelijk minimaliseren, etc.
  • Werkt sneller: vooral het opstarten en afsluiten van Windows 7 gaat een stuk vlotter.
  • Apparatuur makkelijk aansluiten: apparatuur wordt automatisch herkend en geïnstalleerd. Bij problemen veel hulp.
  • Netwerken makkelijk aansluiten: netwerken worden automatisch herkend, bestanden en apparatuur zijn eenvoudig te delen.
  • Windows XP als extra besturingssysteem: bij de versies Professional en Ultimate kunt u gratis Windows XP downloaden en draaien binnen Windows 7. U kunt dan oudere programma’s ook goed blijven gebruiken.

Nadelen Windows 7

Er zijn ook een aantal nadelen bij het overstappen naar Windows 7:
  • Het kost geld om Windows 7 aan te schaffen. De goedkoopste upgrade kost 120 euro, de goedkoopste volledige versie 200 euro. Ook kan het nodig zijn om nieuwe hardware aan te schaffen.
  • U moet leren omgaan met Windows 7 (de overgang vanuit Windows Vista is niet zo groot).
  • Oude programma’s en apparatuur werken soms niet meer omdat ze niet ondersteund worden door Windows 7.

Upgraden of volledig installeren?

De upgrade-versies van Windows 7 zijn goedkoper dan de volledige versies. Daarnaast blijven bij upgraden uw oude gegevens op de computer bewaard, zodat u die meteen kunt gebruiken in Windows 7. Bij het installeren van een volledige versie van Windows 7 moet u uw gegevens tijdelijk veiligstellen en later terugzetten. Hiervoor is het programma Windows Easy Transfer bijgevoegd bij Windows 7.

U kunt niet upgraden vanuit Windows XP. U moet daarvoor dus altijd een volledig versie van Windows 7 kopen.
Vanuit Windows Vista zijn er verschillende mogelijkheden voor upgraden, afhankelijk van de versie die u op uw computer heeft. U ziet deze mogelijkheden in de tabel van Microsoft.

Advies

Als u Windows XP of Vista geïnstalleerd heeft en u van plan bent een nieuwe computer te kopen, is een overstap naar Windows 7 aan te raden. De hardware zal dan voldoende zijn om aan de systeemeisen van Windows 7 te voldoen. Ook haalt u met Windows 7 dan meteen het meeste uit uw nieuwe computer.

Als u nog een Windows XP-computer heeft, zal deze zeer waarschijnlijk niet voldoende zijn om Windows 7 op te kunnen draaien. Computers uit de tijd van Windows Vista (de afgelopen 3 jaar) zijn meestal voldoende om ook Windows 7 te kunnen draaien (u kunt dit testen met Windows Upgrade Advisor). Een upgrade naar Windows 7 is dan aan te raden, omdat Windows 7 veel problemen en beperkingen in Windows Vista oplost.