Zonnig Lapland

Sneeuw, kou – daar denk je aan als je het over Lapland hebt. Maar zomers zijn er lange dagen met veel licht en veel zon. Linda van de Pavoordt reisde door Fins Lapland, plukte bessen, zag veel rendieren en genoot van het mythische noorderlicht.

“Hè, wat?” Ik heb de uitleg van natuurgids Timo gemist. Hij grinnikt: “Had je een Finnish moment?” Schaapachtig kijk ik hem aan. “In het vuur staren met je gedachten op stil: dat noemen we een Finnish moment: een Fins momentje.” Ik lach mee en beaam het.

Want wat word je relaxed in deze omgeving! Het is een uur of 5 ’s middags en dankzij de lange zomerdagen op deze breedtegraad blijft het tot heel laat in de avond licht. We kunnen daarom onze wandelroute rustig afmaken en een restaurant opzoeken voor het avondeten voordat de zon ondergaat en we terugkeren naar ons hotel. Afgeplatte boomstammen rondom het kampvuur vormen comfortabele banken, onze rugzakken rusten ertegenaan.

We wandelen deze middag een klein deel van de ‘Berenroute’ dwars door nationaal park Oulanka in Fins Lapland. Timo’s jonge hond Köpö staat te popelen om verder te gaan, maar Timo haalt een ketel tevoorschijn die hij op het vuur zet voor black pot koffie. Nadat het water gekookt en opgeschonken is, moet de gemalen koffie langzaam naar de bodem zakken voordat je het op kunt drinken. Het is echt koffie voor hier, voor mensen zonder haast.


‘Black pot’ koffie pruttelt op het open vuur. 

Wildernissen

Het Finse deel is ideaal voor een kennismaking met Lapland. Je vindt er een van de laatste echte wildernissen van Europa, met uitgestrekte bossen en duizenden meren. De zomer is hier kort maar uitbundig. Alles kleurt groen, de thermometer komt regelmatig boven de 17 graden en mensen trekken er massaal op uit om van het buitenleven te genieten. Nou ja, massaal… Er leven slechts 5,5 miljoen Finnen in een land elfmaal zo groot als Nederland.

We maken een autoreis langs de plaatsen Ruka en Salla en diverse nationale parken, om na een week te eindigen in het nieuwe Arctic TreeHouse Hotel in Rovaniemi. De wegen in Lapland zijn goed en praktisch leeg. Als je het over auto’s hebt dan. Want tijdens onze trip komen we wel regelmatig rendieren tegen. Bij de eerste staan we boven op onze rem. En hoewel het met ongeveer 300.000 rendieren een wonder is als je er géén ziet tijdens een reis door Fins Lapland, blijft het voor ons elke keer bijzonder.

Relaxen in de sauna

Op het terrein van Isokenkäisten Klubi van de zussen Sirpa en Katja Kämäräinen staan naast houten vakantiehuizen ook een restaurant, een kota – Lapse kookhut – en Finse sauna’s. Na de lunch zal er tijd zijn om te relaxen in een sauna, compleet met een duik in het meer om af te koelen. Maar eerst krijgen we kookles met voornamelijk lokale ingrediënten. De vis komt uit een meer vlakbij en het brood is huisgebakken. Voor de paddenstoelen en bessen zorgen we zelf.

Met een mandje en gastvrouw Sirpa gaan we op pad. Ze laat zien welke eetbaar zijn en waar we ze kunnen vinden. Er zijn gele bosbramen, vossenbessen, frambozen, bosbessen en rode bessen, die we later als toetje eten met een wentelteefje en geklopte room. Sirpa is tevreden met de opbrengst: “De rendieren en elanden vinden de bessen net zo lekker als wij, dus ik ben altijd blij als we ze vóór zijn”, lacht ze. Later die dag leren we dat ook beren dol zijn op de kleine vruchtjes: ze kunnen wel twintig tot dertig kilo bessen per dag op. Spontaan een beer tegenkomen komt overigens zelden voor, want ze zijn slim en schuw genoeg om mensen uit de weg te gaan. Wel kun je, zoals wij later op de dag doen, beren spotten met een gids vanuit een schuilhut bij een voerplaats.

Noorderlicht

Vanaf midzomernacht op 21 juni ­lengen de nachten en dan kun je – als er activiteit is en geen bewolking – het legendarische noorderlicht zien. Vanaf eind augustus is die kans zelfs groot. In Ruka slapen we bij Iisakki Village in een huisje met glazen dak. We liggen net in bed als we groen licht denken te zien. Snel kleden we ons aan en gaan gewapend met camera en statief naar buiten. En jawel, op de foto’s is het nog beter te zien dan in het echt: noorderlicht!


Het mythische noor­der­licht boven het dennen­woud.

Hondenslee in de zomer

De Nederlander Valentijn startte sledehondenkennel Bearhill Husky met als voornaamste doel: de honden een goed leven bieden. “Net als bij mensen is het niet goed om een paar maanden elke dag te rennen en dan ineens acht maanden niets te doen. Het is beter als ze ook de rest van het jaar regelmatig kunnen lopen.” Dankzij hondensleeën op wieltjes kunnen gasten in de zomer kennismaken met de enorme geestdrift van de husky’s.

Een grotere show krijgen we een paar dagen later in Salla, waar de Nederlandse noorderlichtjager Bart Braafhart ons op sleeptouw neemt. Twee nachten lang worden we getrakteerd op het natuurfenomeen. Het mooiste moment? Als we stoppen met fotograferen en met ons hoofd in ons nek vol verbazing naar de hemel kijken, die boven ons kolkt en kookt. Ik kan me goed voorstellen dat de vroegere bevolking magische krachten aan het noorderlicht toedichtte.

Wat doen we de rest van de dagen? We kanoën over de rivier Oulankajoki, suppen (= staand peddelen op een surfplank) op een van de vele meren, raften, leren hout te splijten voor een goed vuur, doen aan sauna-yoga (een hit in Finland) en bezoeken het Salla Rendierpark. Als we terugkeren van een wandeling bij nationaal park Riisitunturi komen we op weg naar onze huurauto wandelaars tegen die met rugzakken en slaapzakken heuvelop klimmen. Ze zullen een worstje grillen, misschien een biertje delen en afsluiten met black pot koffie, terwijl ze zien hoe de sterren opkomen. Het is zaterdagavond, en Netflix en televisie zijn heel ver weg.

Fins Lapland praktisch

  • Beste periode: in juni, juli en augustus schommelt de temperatuur in Fins Lapland tussen 15 en 20 graden. Dankzij de middernachtzon is het overdag lang licht met relatief veel zonuren.
  • De reis: een vakantie naar Fins Lapland kun je bij meerdere reisorganisaties boeken, zoals Buro Scanbrit en BBI Travel. Wij reisden met Voigt Travel, dat een groot aanbod aan reizen naar Noord-Europa heeft. Voigt Travel vliegt in de zomer van Rotterdam rechtstreeks naar Rovaniemi. 
  • Prijsniveau: in Finland betaal je met de euro. Het leven is er gemiddeld duurder dan in Nederland. Brandstof kost ongeveer hetzelfde als bij ons, maar alcohol is zoals in heel Scandinavië erg duur.
  • Reisinformatie: www.voigt-travel.nl , www.visitfinland.com , www.lapland.fi .

Zes extra redenen om ’s zomers naar Finland te gaan.

Bron(nen):
  • PlusMagazine