5 vragen over… een verzwaringsdeken

Beter en rustiger slapen met een verzwaarde deken

verzwaringsdeken
Getty Images

Heb je al eens van een verzwaringsdeken gehoord? Dat is een extra zware deken, waardoor je rustiger, beter en meer ontspannen zou kunnen slapen. De deken wint steeds meer aan populariteit. Niet zo gek, want mensen lijken er echt baat bij te hebben. Vijf vragen en antwoorden op een rij.

1. Wat is een verzwaringsdeken?

Het klinkt veelbelovend, een verzwaringsdeken. Wat het precies is? Een deken die extra zwaar gemaakt is met bepaalde materialen, zoals bijvoorbeeld plastic ballen, polystyreenkorrels en zand. Ook zijn er varianten met schakelkettingen in tunnels die zich aanpassen aan je lichaamsvorm en zijn er speciale verzwaarde babydekens. Een verzwaarde deken is verkrijgbaar in twee tot vijftien kilogram, afhankelijk van je gewicht en het doel waarvoor je deze gebruikt.

Er zijn ook ‘slaaptunnels’ verkrijgbaar. Dat is een soort slaapzak van een rekbare, zachte stof die over het matras wordt gedaan. Als een verzwaringsdeken (nog) als te zwaar wordt ervaren, is dit een fijn alternatief.

2. Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?

Het hulpmiddel wordt vaak gebruikt bij mensen die slecht slapen of last hebben van stress en angstgevoelens. Ook kan een verzwaringsdeken helpen bij (hyperactieve) volwassenen en kinderen die harde prikkels nodig hebben om te ontspannen. Denk hierbij aan mensen met het autismespectrumstoornis (ASS), ADHD, spasmen, ernstige gedragsproblemen en ziekten met ontspanningsproblemen, bijvoorbeeld Huntington en Korsakov. Verder kun je de deken ook bij pijn, depressie of dementie gebruiken.

3. Hoe werkt het?

Een verzwaarde deken kan ervoor zorgen dat je beter slaapt door de extra druk die op het lichaam uitgeoefend wordt. Uit onderzoek onder mensen met angstgevoelens blijkt dat die druk zorgt voor meer rust en ontspanning. Dit komt door het gewicht van de deken dat de aanmaak van serotonine en melatonine stimuleert: hormonen die een ontspannen en kalmerend gevoel geven. Veel mensen beschrijven het gevoel dan ook als een ‘grote knuffel’ die je om je heen hebt.

4. Welke verzwaringsdeken past bij mij?

Je kunt het beste kiezen voor een deken die ongeveer 10 procent van je eigen lichaamsgewicht is. Als je twijfelt tussen twee gewichtscategorieën, dan is het in het algemeen beter om voor de zwaardere variant te gaan. Net als een bed is een deken natuurlijk wel heel persoonlijk. De ene vindt een heel zware variant fijn, terwijl de ander liever onder een iets lichtere slaapt. Het is dus ook een kwestie van uitproberen. 

Snurk je of heb je last van slaapapneu? Dan kun je beter geen verzwaringsdeken gebruiken, omdat de druk op de borstkas dan juist voor een onrustigere ademhaling kan zorgen. Ook voor mensen met bloedsomloop- of temperatuurregelingsproblemen wordt het gebruik sterk afgeraden. Bij medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kun je het best eerst overleggen met je arts of specialist, voordat je overweegt de deken aan te schaffen.

5. Wordt de deken vergoed?

Een verzwaringsdeken wordt gezien als alternatief hulpmiddel en wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Je kunt de deken kopen bij verschillende webshops. De prijzen beginnen bij zo’n 45 euro en lopen op tot zo’n 200 euro, afhankelijk van het type en gewicht. Daarnaast kun je ook zelf een verzwaarde deken maken.

Bron 
  • PubMed
  • Vilans