Wat doet de spaarrente in 2024? Lees de verwachting

Percentage
Getty Images

In deze spaarrente verwachting lees je of de spaarrente in 2024 verder stijgt. Ook krijg je tips voor een beter rendement op je spaargeld.

De verwachting voor de spaarrente hangt nauw samen met de vergoeding die banken voor spaargeld ontvangen van de Europese Centrale Bank en op de geldmarkt (vraag en aanbod voor kortlopende leningen).
De afgelopen tijd lag de focus van de ECB vooral op het verhogen van de beleidsrente in de strijd tegen de hoge inflatie. Sinds juli 2022 heeft de centrale bank de depositorente stapsgewijs verhoogd van 0% naar 4%. Dit moet de economie afkoelen.

Als reactie op deze rentestijging hebben Nederlandse banken dit jaar herhaaldelijk de spaarrentes verhoogd. Bovendien zien we een toenemende belangstelling voor Europese spaarrekeningen. 

Waar vind je momenteel de hoogste spaarrentes?

De hoogste spaarrente in Nederland is al een tijdje in handen van de online spaarbank Bunq. Daar kun je nu flexibel sparen met een rente van 2,46%. Ter vergelijking: momenteel varieert de spaarrente bij de grootbanken, waar de meerderheid van de Nederlanders nog steeds spaart, tussen 1,5% en 1,7%.

Over de grens ligt de spaarrente nog wat hoger. Via spaarplatforms zoals Raisin kun je eenvoudig online Europese spaarrekeningen openen. Bovendien vallen  deze spaarrekeningen onder het Europese depositogarantiestelsel, wat betekent dat je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder gedekt is.

Zo kun je bij Franse Distingo Bank flexibel sparen met een rente van 3,16%.  Of zet je spaargeld tijdelijk vast in een deposito voor een hogere rente. Bijvoorbeeld bij het Italiaanse Banco Progetto, waar je 4,20% spaarrente krijgt als je je geld 3 jaar vast zet.

Het voordeel van sparen in Frankrijk en Italië is dat deze landen geen bronbelasting heffen. Dit drukt dus niet op het rendement en je hoeft geen extra moeite te doen om dit (deels) terug te krijgen. 
Bekijk hier het volledige sparen aanbod >> 

Wat doet de spaarrente in 2024

De prognose voor de spaarrente is nauw verweven met het rentebeleid van de ECB. Tijdens de meest recente beleidsvergadering is besloten om de rentetarieven voor het eerst sinds de zomer van 2022 onveranderd te laten.

De ECB is van mening dat de beleidsrente al voldoende is opgekrikt om het inflatiedoel van 2% op de middellange termijn te bereiken. Bovendien heeft ECB-President Lagarde aangegeven dat de economie in de Eurozone naar verwachting nog enige tijd zwak zal blijven.

Hierdoor wordt verwacht dat de ECB de komende maanden de depositorente op het huidige niveau zal handhaven. Hierdoor zal naar verwachting de spaarrente stabiliseren, maar een lichte stijging blijft mogelijk door de concurrentie tussen verschillende banken.

Benieuwd wat de hypotheekrente in 2024 doet? Dat lees je hier.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NBG Finance.