Stelling: Oude liefdesbrieven moet je altijd bewaren

Een stapel vergeelde liefdesbrieven die in een doos op zolder ligt, van een oude liefde. Mogelijk heeft u ze verborgen voor uw huidige partner, die nog niet in beeld was toen u deze brieven ontving. Heeft u ze bewaard? Of juist niet?

Eerste liefde

Filosofe Stine Jensen schreef dit jaar het essay van de maand van de spiritualiteit met als titel Eerste liefde. Hierin beschrijft ze haar eerste grote liefde Mark. Deze destijds 17-jarige jongen stuurde haar dagelijks een handgeschreven brief. ‘Zijn brieven zijn aan de lange kant. Minimaal vier dichtbeschreven kantjes. Kennelijk wil hij zo lang mogelijk mijn aandacht vasthouden. Dat is vleiend’, aldus Jensen. Helaas is hij jong overleden, wat de brieven extra bijzonder maakt.

Tijdsgeest

De brieven aan Stine geven een idee van de tijdsgeest eind jaren tachtig. ‘Soms zit er een verrassing bij: een cassettebandje met nieuwe nummers, van Steely Dan, Stevie Wonder, David Bowie of van Robert Palmer. Of een mooie ansichtkaart.’

Uw liefdesbrieven

Wij zijn benieuwd naar uw oude liefdesbrieven. Heeft u ze nog bewaard? En uit welke periode zijn ze? Reageer!

Reactie toevoegen

35 Comments

Door Leni Blom. (niet gecontroleerd) op wo, 27-2-2019 - 00:03

Ik was 24 toen ik mijn huidige man leerde kennen. Hij zat op kostschool en was katholiek. Ik Ned.Herv. De eerste brief die hij stiekem schreef had mijn moeder weggestopt. Iedere dag als ik thuiskwam vroeg ik, is er nog post? Nee,zei ze dan.Ik was de wanhoop nabij. Hij had me zo beloofd dat hij zou schrijven en op de afzender een meisjesnaam zou zetten. Maar mijn moeder had het wel door. Pas twee weken later kreeg ik de brief. Wij woonden heel ver van elkaar vandaan. Iedere week kreeg ik een brief en ik heb een heel kistje vol. Inmiddels ben ik 71 en wat ben ik blij dat ik die brieven nog heb.Ze zijn inmiddels 57 jaar oud. We zijn nog steeds bij elkaar en af en toe lees ik er eentje voor.

Door Sylvia (niet gecontroleerd) op di, 26-2-2019 - 02:32

Jazeker dan ben je nog puur en naïef
En je ziet later dat je gegroeid bent of nog net zo naïef maar de puurheid is er dan wel uit. Het is toch ook een onderdeel van je leven..zelfs als je huwelijk een ramp was.

Door Cor Vertongen (niet gecontroleerd) op ma, 25-2-2019 - 12:57

Brieven en foto's van Corry uit 1963 altijd bewaard en nadat we beiden een eigen leven hebben gehad alweer jaren bij elkaar.

Door Paul Brink (niet gecontroleerd) op zo, 10-2-2019 - 22:04

Dat is zo'n belangrijk moment in ieders leven en daarom zeer de moeite waard om te bewaren. Ik heb ze regelmatig terug gelezen en naarmate ik ouder werd vond ik ze meer en meer ontroerend worden. "Kalver-liefde".

Door Lilian (niet gecontroleerd) op za, 9-2-2019 - 11:39

Als het brieven zouden zijn van mijn huidige partner zou ik ze wel bewaren, maar niet van mijn exen.

Door Johanna (niet gecontroleerd) op za, 9-2-2019 - 10:22

Ik heb ze ook bewaard, ook al waren wij al ouder, daar het ons 2e huwelijk was. Helaas is mijn man ook te vroeg overleden, maar ben blij dat ik ze ook heb bewaard.

Door Wil (niet gecontroleerd) op vr, 8-2-2019 - 23:01

Zelf had ik geen liefdes brieven, maar mijn partner wel van 30 jaar geleden.Ik was van het bezit en de globale inhoud op de hoogte. Maar toen mijn partner was overleden en ik zijn spullen moest opruimen heb ik ze allemaal gelezen. Ik vond het gewoon leuk en begreep het e.e.a., maar het deed me verder niet echt veel wat betreft emotie of zo. Na het lezen heb ik ze verscheurd net als meerdere spullen van hem.

Door Hendrike (niet gecontroleerd) op vr, 8-2-2019 - 21:10

De oudste liefdesbrieven zijn uit 1967. Ze liggen in een doos, genaamd nostalgica.

Door n (niet gecontroleerd) op vr, 8-2-2019 - 20:06

Ze zijn van 1962 vanuit de militaire dienst

Door \Marietje (niet gecontroleerd) op vr, 8-2-2019 - 19:22

Sinds ik jaren geleden mijn moeder betrapte op t lezen van mijn liefdesbriefjes en dagboek....never no more