Hoe goed zijn goedkope tablets?

Getty Images

Voor €200 of minder koop je bij grote drogistketens en speel­goed­zaken al een tablet. Prima deal, of is goedkoop meestal duurkoop?

Een heel belangrijk ­onderdeel van een tablet is het scherm. En juist bij dat onderdeel worden bij goedkope tablets flinke concessies gedaan. Duurdere zijn voorzien van IPS-schermen, die een betere kijkhoek bieden dan de gewone lcd-schermen op goedkope tablets. Dat wil in de praktijk zeggen dat de informatie op een budget-tablet alleen goed te bekijken is als je het scherm niet te schuin houdt.

Ook is de helderheid bij budget-tablets in de basisstand vaak niet hoog genoeg. Die moet daarom steeds op maximaal worden gezet, waardoor de accu veel sneller leeg raakt. Dat terwijl de accuduur bijdit type tablets al vrij beperkt is.

Daarnaast hebben goedkopere ­tablets schermen met een lagere ­resolutie, oftewel minder beeld­punten. Hoe lager de resolutie, hoe minder scherp het beeld. Een ver­zameling van 1024 x 768 beeld­punten of minder is de standaard voor tablets onder de €200. Tekst kan daardoor onscherp worden, en dus moeilijker te lezen.

Sommige budget-tablets zijn goedkoop omdat ze simpelweg een klein scherm hebben. Bijvoorbeeld 7 inch (ongeveer 17 cm) in plaats van 10 inch (25 cm). Dat hoeft overigens geen nadeel te zijn. Een kleiner formaat is makkelijker mee te nemen. Bovendien kun je bij een kleiner scherm ook toe met een wat lagere resolutie.

Processor en geheugen

Hoe goed en snel een tablet werkt, wordt bepaald door de kracht van de processor en de grootte van het interne geheugen. Ook dat is een ­bezuinigingspost bij budget-tablets. De betere processors, zoals van NVIDIA, worden niet gebruikt.

In plaats daarvan werken goedkope ­modellen met budget-processors zoals van Rockchip. Daarvan ­bestaan verschillende varianten, maar ze ­hebben met elkaar gemeen dat ze minder krachtig zijn. Dat kan er ­onder andere voor zorgen dat het draaien van apps en afspelen van ­video’s minder soepel verloopt.

Hoe meer geheugen, hoe beter de prestaties. De goedkoopste tablets hebben niet meer dan 4 GB (gigabyte) intern geheugen. Zo’n klein geheugen zit al snel vol als je een wat grotere app draait of met foto’s en ­video’s werkt. ­Eigenlijk is er voor ­minimaal ­gebruik ­16 GB nodig. ­Gelukkig kan het interne ­geheugen vaak aangevuld worden met een losse geheugenkaart die in een apart slot wordt gestoken. Vanzelfsprekend kost dit dan wel extra geld.

Behuizing en camera

Tot nu toe blijken alle onderdelen van budget-tablets van mindere ­kwaliteit te zijn dan die van duurdere. Dat geldt in de meeste gevallen ook voor de behuizing. Bij tablets in een hogere prijsklasse is die gemaakt van stevig plastic dat tegen een stootje kan. Bij goedkope apparaten is de behuizing meestal rubberachtig en daarom kwetsbaar. Dit is overigens wel op te vangen door hem in een goede hoes te stoppen. Dat is sowieso een goed idee, alleen ben je daaraan wel weer €40 à €50 extra kwijt.

Elke tablet, ook die in de lagere prijsklassen, heeft één of twee camera’s. Lang niet iedereen gebruikt ze, maar het is toch fijn als ze een goede foto of video afleveren. Bij budget-tablets hoef je daar niet op te rekenen: de camera’s zijn van een zeer matige kwaliteit.

Toch pluspunten

Zijn deze tablets dan werkelijk op alle fronten slechter? Nee, opvallend genoeg hebben goedkope tablets vaak veel meer mogelijkheden voor het aansluiten op andere apparatuur. Waar bijvoorbeeld de iPad alles doet via een mini-USB-poort, hebben veel budget-tablets naast USB- ook een HDMI-aansluiting en een lezer voor geheugenkaarten. De USB-poort is dan ook vaak nog van het type ­USB-on-the-go, zodat je met behulp van een adapter een USB-stick in de tablet kunt steken.

Ook zijn de goedkopere apparaten vaak al voorzien van een adapter-kabel – duurdere ­meestal niet – en worden ze opge­laden via een aparte ingang en niet via de USB-poort. Dat heeft dan wel weer als nadeel dat je een budget-tablet niet via de pc kunt opladen.

Bijna alle goedkopere tablets ge­bruiken Android als besturingssysteem. Dit heeft onder andere te ­maken met het feit dat Android niet veel vraagt van apparatuur. Aangezien er bijzonder veel apps beschikbaar zijn op het Android-platform, kun je hier in ieder geval goed mee uit de voeten.

De conclusies: wie het belangrijk vindt om alle mogelijke apps te kunnen draaien op een scherm dat altijd goed beeld geeft, kan de budget-tablet beter laten liggen. Maar voor wie wat lagere eisen stelt en niet veel wil uitgeven, kan een tablet onder de €200 interessant zijn.

Let vooral op de kwaliteit van het scherm, ­zoals de hoogst mogelijke resolutie en voldoende helderheid. Kijk ook of de accu niet slechts een paar uur meegaat, anders blijf je opladen. Koop dan ook niet zomaar een budget-tablet zonder hem eerst in de praktijk aan het werk te hebben gezien.

Digivragen en antwoorden

Ongewenste software verwijderen
Tijdens het downloaden van een programma via internet heb ik de Ask Toolbar geïnstalleerd. Hoe voorkom ik dit?

Als u software van internet downloadt, proberen veel programma’s ervoor te zorgen dat u extra functies of software installeert. Ook ­betrouwbare programma’s kunnen dit doen. Voorbeelden zijn de Ask Toolbar wanneer u Avira installeert, McAfee bij de installatie van Adobe Reader of de Bing-zoekmachine bij Skype. U voorkomt ongewenste software door tijdens de installatieprocedure alle stappen die u doorloopt, aandachtig te lezen. Klik niet gedachteloos op ‘Volgende’ of ‘Next’. Verwijder vinkjes bij extra’s die u niet wilt installeren.

Ook bij het updaten van een programma kunt u ongewenste ‘bijproducten’ downloaden. Wees dus ook hierbij alert. Wilt u het zekere voor het ­onzekere nemen, maak dan een herstelpunt aan op uw computer. Op www.seniorweb.nl kunt u lezen hoe u dit doet door te zoeken op ‘artikel 54930’. Als u ongewenste software hebt geïnstalleerd, kunt u uw computer terugzetten naar het eerder gemaakte herstelpunt. De geïnstalleerde software wordt dan (deels) verwijderd.

Andere tekens op toetsenbord
Sinds kort krijg ik andere tekens bij het gebruik van mijn toetsenbord. De letters werken nog wel goed, maar de speciale tekens komen op het scherm niet meer overeen met wat ik intoets. Zo krijg ik in plaats van het apenstaartje aanhalingstekens. Hoe kan dat?

Waarschijnlijk is uw toetsenbord overgeschakeld naar een andere taalversie. Bijvoorbeeld omdat u per ongeluk de toetscombinatie Ctrl+Shift hebt ingedrukt. Door nogmaals deze toetscombinatie ­te gebruiken, krijgt u de gebruikelijke instelling weer terug. De ­combinatie Nederlands als taal en Verenigde Staten (internationaal) voor toetsenbordindeling hoort ­ingesteld te staan.

Eén pagina afdrukken
Ik wil slechts één pagina afdrukken van een groot Word-document. Moet ik dan gebruikmaken van printscreen?

Als u op de toets PrintScreen drukt, maakt u een foto van het scherm. Deze zou u later wel weer kunnen printen, maar dit is niet de handigste manier. Om een deel van een tekstdocument af te drukken, doet u het volgende:

  • Open het Word-document dat u (gedeeltelijk) wilt printen.
  • Scrol naar de pagina die u wilt ­afdrukken. U ziet linksonder in het venster het paginanummer staan achter ‘Pagina’.
  • Klik in het Lint op Bestand.
  • Klik op Afdrukken.
  • Klik in het veld achter ‘Pagina’s’ en typ hier het paginanummer (of paginanummers) van de pagina of pagina’s die u wilt afdrukken. Bijvoorbeeld 2 of 12-14.

Het favoriete gadget van…

Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel (53) is ­radio-dj. Hij debuteerde onlangs met de ­literaire thriller Kortsluiting bij uitgeverij Anthos.

Sinds mijn tijd bij Veronica heb ik met Apple-computers gewerkt. Dat was toen, in zo’n bedrijf met veel creatieve mensen, heel revolutionair. Ik volgde alle ont­wikkelingen en was een van de eerste tien mensen in Nederland die een iPhone had. Die was toen net in Amerika uit­gekomen en ik moest zo’n ding hebben! Via familie in Amerika heb ik er online een besteld die dezelfde dag per koerier bij me werd afgeleverd. Dat was in 2007 en ik ben hem blijven gebruiken. Hij ­bevalt uitstekend, het is echt een soort elektronisch maatje.

Ik heb informatie voorhanden, telefoon en muziek, ik houd er mijn agenda mee bij, kan ermee whats­appen en wanneer ik via de iPhone een berichtje verstuur, verschijnt het ook op mijn iPad en computer. Zo zit ik het ene moment aan mijn bureau achter de computer en zie ik de sms’jes binnen­komen; het andere moment zit ik in mijn auto en komen ze binnen via mijn telefoon. Overal staat hetzelfde. Super­handig.

Als ik me soms geen houding weet te geven haal ik hem, zoals iedereen weleens doet, tevoorschijn. Je kunt je nauwelijks nog voorstellen dat je het zoveel jaren zonder hebt kunnen doen. Mijn dochter vond zo’n ding ook wel spannend en kreeg een iPhone toen ze 16 werd.

Meer tips en artikelen over de computer en internet leest u op www.seniorweb.nl

Getty Images
Auteur 
  • Alex Wit en Dolores Thijs; Foto: iStock
Bron 
  • Plus Magazine