Vaste telefoonlijn 'verdwijnt' straks uit Nederland

In Frankrijk komt een einde aan de ouderwetse manier van bellen, omdat mobiel bellen ontzettend populair is geworden. Over twee maanden is het niet meer mogelijk een vaste telefoonlijn aan te vragen, daarna volgt de afbouw. Over vijf jaar zal het landelijke, vaste telefoonnetwerk in zijn geheel zijn ontmanteld. Ook Nederland heeft deze plannen op de agenda staan.

Frankrijk neemt na 140 jaar afscheid van de vaste telefoon. Het apparaat, soms nog met hoorn en vaste stekker die de muur in gaat, is begonnen aan zijn laatste fase. Parijs kreeg na de Wereldtentoonstelling van 1878 de eerste fundamenten van een telefoonnetwerk. Dat netwerk werd beheerd door de Franse PTT, gevolgd door France Telecom en tegenwoordig Orange. Die laatste heeft echter besloten de stekker uit de klassieke telefoon te trekken. Steeds meer Fransen bellen via mobiel of via een modem.

Ook in Nederland is de ouderwetse manier van bellen op zijn retour: KPN stopt volgend jaar met analoge telefonie. KPN meldt dat het aantal gebruikers van de vaste telefoonlijk terugloopt en daarom moet worden vervangen door ''toekomstvaste alternatieven''.

Betekent dit dat u straks ook verplicht moet overstappen op enkel een mobiele telefoon? Niet per sé. In Frankrijk komt men de nostalgische beller tegemoet met een slimme oplossing. Er is een speciaal modem ontwikkeld, heel eenvoudig te bedienen, waarmee een klassieke telefoon nog kan bellen. Hoewel de manier van bellen ''onder de motorkap'' dus compleet anders wordt, zal de ervaring van het bellen via een vaste telefoon (die je niet mee kunt nemen uit huis) in ere worden gehouden voor hen die weigeren een mobiel aan te schaffen.

Bron: nos.nl