Wat is e-sim en wat heb ik eraan?

De zogenoemde e-sim is in opmars. Sinds 2018 is deze nieuwe technologie in Nederland te gebruiken. Ook T-Mobile heeft aangekondigd de e-sim te ondersteunen. Maar wat is het precies?

Wat is een e-sim?

E-sim betekent ‘embedded sim’: een simkaart die al in de smartphone zit en die je niet kunt verwijderen. Hiermee kun je een abonnement of tegoed op het kaartje in de smartphone laden.

E-simkaarten en normale simkaarten kunnen samen gaan. Dat betekent dat je een abonnement met simkaart kan nemen en ook nog een extra abonnement op de interne e-simkaart kan laden.

Hetzelfde als dualsim?

Het werkt niet helemaal hetzelfde als een dualsimsmartphone. De ‘gewone’ dualsimsmartphone heeft plek voor twee losse simkaarten. Bij e-sim is er maar ruimte voor één losse simkaart. Daarentegen is er dan wel plek voor meerdere extra abonnementen.

Wat kan ik met e-sim?

Door de e-simkaart wordt het mogelijk om meerdere abonnementen, en zelfs los tegoed van providers, op één toestel te laden. Je hebt dan per abonnement een ander nummer, maar wel op hetzelfde toestel.

Voor nu moet je nog wel schakelen tussen de abonnementen op je e-sim als je van een ander mobiel netwerk gebruik wil maken. Er kan maar één netwerk tegelijk actief zijn. Wel is het mogelijk op verschillende mobiele nummers gebeld te worden.

Momenteel worden e-simabonnementen al in 29 landen aangeboden, waaronder in veel Europese landen. Frankrijk blijft opvallend genoeg achter.

Kan ik e-sim op mijn smartphone gebruiken?

Er zijn momenteel maar twee providers die het in Nederland aanbieden: T-Mobile en Truphone. T-Mobile-klanten kunnen voor €5,09 een e-simkaart nemen op een bestaand abonnement. Voor nieuwe abonnees of bij verlenging is het gratis.

Ook heb je een geschikte smartphone nodig. De meeste modellen ondersteunen nog geen e-sim. De enige toestellen in Nederland die dat wel doen, zijn de iPhone XS, XS Max en XR, en op tablets iPad Pro en iPad Air.

Hoe werkt het?

Sluit eerst een e-simabonnement af bij een provider. In de meeste gevallen stuurt die je dan een QR-code.

Die code scan je op iPhone via het menu ‘Mobiel netwerk’ of ‘Mobiel data’, onder ‘Voeg mobiel abonnement toe’. Daarna moet je mogelijk nog een code invoeren; deze ontvang je ook van je provider.

Na deze stappen wordt het abonnement op je smartphone geïnstalleerd en kan je ermee aan de slag.

Bron(nen):