Veilig de e-bike laden

Getty Images

Op woensdag 26 juli brak er brand uit op de Fremantle Highway, een vrachtschip volgeladen met auto's op weg van Bremerhaven naar Egypte. Hoogstwaarschijnlijk is de brand veroorzaakt door het ontploffen van een elektrische auto. Brandende accu's blijken bijzonder lastig te blussen.

Ook bij het opladen van een e-bike kan het misgaan. Bovag en Rai hebben daarom tips gepubliceerd om de accu veilig te laden.

Een accu die beschadigd is door een val of stoot kan onveilig zijn om te gebruiken of in huis te bewaren. Laat de accu in zo'n geval voor de zekerheid controleren bij de fietsenmaker. Ook is het niet verstandig de accu bloot te stellen aan vrieskou volle zon of vocht.

Het is het beste om de accu te bewaren en op te laden bij kamertemperatuur. Door vrieskou en warmte gaan accu's minder lang mee en verliezen ze kracht. Bij laden op een te warme plek kunnen de accu en de lader de warmte niet kwijt. Ze kunnen dan beschadigen of brand veroorzaken.

Tien tips

Op de site iklaadaccuraat.nl/ staan tien tips voor het veilig laden van de fietsaccu. Een van de tips is om een weinig gebruikte accu minimaal iedere drie maanden op te laden. Een accu loopt langzaam leeg en kan bij een te lage spanning beschadigen. In het ergste geval gaan de cellen in de accu kapot als ze te diep ontladen raken. Regelmatig opladen voorkomt dat u een nieuwe accu moet kopen als u de fiets een tijdje niet heeft gebruikt.

Bron: Van A tot Zekerheid

Auteur 
  • Perry van Dijk