Wat is ChatGPT?

ChatGPT
Getty Images

De laatste jaren gaat het snel met de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie. ChatGPT, een zogeheten chatbot, is een programma dat erg menselijk overkomt. Wat is ChatGPT precies, en wat kunt u ermee?

ChatGPT is een ‘chatbot’, een computerprogramma of robot (zonder robotlichaam) waar u gesprekken mee kunt voeren. Het programma komt heel menselijk over en kan vragen beantwoorden, op een snellere manier dan u zou kunnen doen via Google. Dit soort programma’s noemt men AI: artificial intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie in het Nederlands. Er zijn ook andere AI die geheel zelfstandig kunst kunnen maken, op basis van menselijke instructies. De chatbot ChatGPT is gemaakt door OpenAI, een bedrijf dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie.

In dit artikel gaan we in op de duistere kanten van ChatGPT en in dit artikel praten we met een bevrijde versie van ChatGPT, DAN.

De voordelen

ChatGPT kan veel problemen oplossen. Kent u iemand die jarig wordt? Vraag ChatGPT om een cadeautip. De chatbot kan ook zelf computercodes schrijven, artikelen schrijven, liedjes maken, uitleggen hoe je een pizza bakt en complete verhalen uit de duim zuigen.

Vooralsnog is ChatGPT in de testfase. De chatrobot wordt nu losgelaten op het grote publiek, en aan de hand van die ervaringen zal de robot verder worden geperfectioneerd. Dat is ook te merken aan de kwaliteit van de teksten die de chatrobot schrijft. U zou kunnen denken dat krantenredacties straks zonder werk zitten als robots beter en sneller het nieuws kunnen verslaan. Zo ver zijn we echter nog niet. Onze eigen redactie nam de proef op de som en liet ChatGPT een tekst schrijven. Het resultaat was best goed, maar er moest nog wel flink geredigeerd worden. Maar over enige tijd kan het best zo zijn dat niemand meer zelf artikelen schrijft, maar dit overlaat aan een chatbot. De menselijke inbreng zal dan vooral uit eindredactie bestaan.

ChatGPT kan ook moeilijke ideeën op een simpele manier uitleggen. Begreep u niets van het einde van die ene film? ChatGPT weet waarschijnlijk wat de regisseur wilde zeggen. Of wellicht was het gewoon een slecht geschreven einde, en dan put de chatbot voor het antwoord uit negatieve reviews. ChatGPT kan ook computercode schrijven, dus softwareprogramma’s. Maar het meest opvallende is dat ChatGPT gesprekken onthoudt. Zo kunt u de chatbot dus een verhaal laten schrijven, en daar vervolgens weer op reageren. Het is gebleken dan middelbare scholieren en studenten het programma ook hebben ontdekt: sommige leraren merken al dat huiswerkopdrachten stiekem door een robot zijn gemaakt.

De nadelen

Zoals gezegd is ChatGPT nog niet ‘volwassen’. Niet alle antwoorden van ChatGPT zijn juist. De makers claimen dat ongeveer vijf procent van alle antwoorden fout is. ChatGPT schrijft erg overtuigend, maar als je geen specialistische kennis bezit (bijvoorbeeld over hypotheken) kan de chatbot je ook compleet voor de gek houden en een juridisch verhaal dicteren dat niet helemaal klopt. 

ChatGPT loopt bovendien achter op de actualiteit. De chatbot gebruikt een archief van het internet om antwoorden te geven op vragen, maar van actueel nieuws heeft de robot geen weet. Verwacht dus geen antwoorden op vragen over het recente WK voetbal.

Tenslotte is ChatGPT nog geen Skynet, zoals uit de film Terminator met Arnold Schwarzenegger. De kans dat de robots tegen ons in opstand komen is voorlopig nog niet aanstaande. De techniek achter ChatGPT is goed in het herkennen van grote lappen tekst, maar het systeem kan nog niet écht zelf nadenken. Hoe u een vraag of schrijfopdracht formuleert is erg belangrijk. Gebruik de verkeerde woorden en u krijgt misschien iets wat u niet had besteld. Het vervangen van één woord kan al grote gevolgen hebben.

Is het gratis?

Ja, ChatGPT is nog gratis... voor nu. Het bedrijf achter de chatbot waarschuwde wel dat het op termijn geld gaat vragen voor het gebruik, want de ontwikkelkosten schijnen hoog te zijn.

ChatGPT uitproberen

Wilt u zelf kijken hoe het werkt? Dat kan:

  • Ga naar de website van OpenAI >>
  • Druk in de bovenste balk op “Try”
  • Maak een account aan, of log in via Google of Microsoft en verifieer uw e-mail
  • Ga naar de “Playground”-sectie om de chatbot vragen te stellen

Veel plezier!

Auteur