Boetes voor gevaarlijk gedrag bij overwegen verdrievoudigd

Getty Images

Spoorbeheerder ProRail heeft vorig jaar zo goed als 3000 boetes uitgeschreven voor gevaarlijk gedrag op of bij overwegen. In 2017 gebeurde dat nog 1100 keer.

De meeste boetes werden uitgeschreven aan mensen die overstaken bij de spoorwegovergang terwijl de rode lichten knipperden. Ook veel automobilisten die tijdens een file de overgang niet vrijhielden kregen een boete. 

Flitscamera’s

ProRail voert in samenwerking met het Openbaar Ministerie een proef uit in Hilversum. De helft van de boetes werd uitgeschreven op basis van flitscamera’s die bij twee overwegen in Hilversum hangen. Zulke camera’s hangen niet op andere plekken en er worden alleen boetes uitgeschreven als ProRail-personeel controles uitvoert. 

De boete voor gevaarlijk gedrag bij een overweg bedraagt voor automobilisten en motorrijders 230 euro. Voor bromfietsers is dit 160 euro. Overigens kunnen de camera’s niet gebruikt worden om fietsers of voetgangers die in de fout gaan te pakken. 

Veiligheid

Het doel van de boetes is om de veiligheid in het verkeer te verbeteren, zegt ProRail-topman Pier Eringa. “Het hoge aantal boetes toont aan dat er nog te veel weggebruikers zijn die weinig respect tonen voor de rode lichten en bellen. Daar moeten we dus nog steviger op inzetten.”

Uit de proef in Hilversum is de laatste maanden gebleken dat mensen die een boete hebben gekregen daarna minder frequent de fout in gaan, zegt Eringa. Om die reden wil hij ook bij andere overwegen in het land flitscamera’s ophangen.

Auteur 
Bron 
  • NOS