Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt een meldplicht voor artsen wanneer patiënten iets mankeren dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden.
Artsen hebben het vakblad Medisch Contact al laten weten, tegen zo'n meldplicht te zijn.
Nu is iedere 75-plussers met een rijbewijs verplicht een gezondheidsverklaring in te vullen, soms aangevuld met een medische keuring. Eenmaal goedgekeurd, is het rijbewijs weer maximaal vijf jaar geldig en het is daarna aan de rijbewijsbezitter zélf om te beoordelen of het nog veilig is om te rijden.
Mocht er in de tussentijd iets gebeuren dat van invloed is op de rijvaardigheid, dan is het ook aan de chauffeur zelf om dat te melden. Nu ligt er een plan om apothekers en artsen te verplichten dergelijke zaken door te geven aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Omdat het CBR al jaren kampt met een tekort aan keuringsartsen, ziet het ministerie een mogelijke oplossing in een meldplicht voor artsen en apothekers, blijft uit een brief die onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De beroepsorganisatie van artsen (KNMG) heeft al laten weten tegen een dergelijke plicht te zijn, omdat artsen niet zitten te wachten op een extra taak en nooit eigen patiënten moeten keuren.
Volgens het CBR hebben desalniettemin zo'n 100 huisartsen een melding gedaan over de rijvaardigheid van een patiënt. Dat betreft een schatting, omdat het zou gaan om zogeheten 'derdenmeldingen'. Wanneer iemand twijfelt over de rijvaardigheid van een ander kan je dat melden bij het CBR. Daarna kan een chauffeur verplicht worden mee te werken aan een onderzoek naar de rijvaardigheid.