Verkiezingen 2017: 20 alternatieve politieke partijen (deel 1)

Getty Images

Op 15 maart gaat Nederland weer naar de stembus om de nieuwe zetelverdeling in de Tweede Kamer te bepalen. Dit keer doen er 28 partijen mee! De grote gevestigde partijen kennen we inmiddels wel, maar waar staan die nieuwkomers eigenlijk voor? Een overzicht.

Van de 31 partijen die wilden meedoen, zijn er 11 die al een tijdje meedraaien en in meer of mindere mate vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer: VVD, PvdA, CDA, PVV, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, 50Plus, de SGP en natuurlijk de Partij voor de Dieren. Maar er inmiddels zijn ook een aantal 'kleintjes' ten tonele verschenen. Deze hebben zich vol enthousiasme aangemeld om ook een gooi te doen naar zetels bij de komende verkiezingen.

- DENK, Forum voor Democratie (FvD), Nieuwe Wegen en VoorNederland (VNL) doen mee in alle kieskringen.

Deze partijen doen definitief mee, maar niet in alle kieskringen:

- Artikel 1, De Burger Beweging, JEZUS LEEFT, Libertarische Partij, Lokaal in de Kamer, MenS en Spirit/Basisinkomen Partij/V-R, Niet Stemmers, Piratenpartij, StemNL, Vrije Democratische Partij (VDP) en Vrijzinnige Partij.

Respect, Vrouwenpartij en TROTS doen ditmaal noodgedwongen niet mee omdat ze niet aan alle eisen van de Kiesraad konden voldoen.

Volgt u het allemaal nog? Dan zullen we nu de nieuwe partijen kort doornemen!

Getty Images
DENK

Lijsttrekker: Tunahan Kuzu
Website: https://www.bewegingdenk.nl/

De beweging DENK maakte zich in 2015 los van de PvdA in de vorm van de fractie Groep Kuzu/Öztürk. DENK presenteert zich als een progressieve partij met veel extreem-linkse, 'antiracistische' doelstellingen, en het partijprogramma staat vol met woorden als dekolonisatie, verdraagzaamheid en diversiteit. Uit het partijprogramma komt behalve een verlangen naar deze 'sociale rechtvaardigheid' ook een sterke Turkse invloed naar voren. Zo wil de partij graag meer opleidingen voor islamitische geestelijken en imams, en ontkent lijsttrekker Kuzu de Armeense Genocide. Ook is hij duidelijk een fan van de Turkse president Erdogan en heeft hij weinig op met Turkse staatsvijand nummer 1, Fethullah Gülen. Al met al lijkt de partij zich met name te richten op Turkse Nederlanders, wat op dit moment in de peilingen wordt vertaald in 0-2 zetels.

Vier opvallende speerpunten uit het programma:

- Het ministerie van Defensie omdopen in het ministerie van Vrede en Wederopbouw
- Etnische quotumregeling van 10% voor migranten in de top van het bedrijfsleven
- Hernoemen van straatnamen en bruggen die 'personen uit het koloniale tijdperk verheerlijken'
- Tegengaan van 'feminisering' van het onderwijs (wordt niet verder toegelicht)

Getty Images
FORUM VOOR DEMOCRATIE

Lijsttrekker: Thierry Baudet
Website: https://forumvoordemocratie.nl/

Deze partij was van oorsprong een denktank en een van de drijvende krachten achter de beweging GeenPeil, die het referendum aanvroeg over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. FvD is een partij die grote veranderingen in de politiek wil bewerkstelligen, met name meer direct gekozen vertegenwoordigers. Ook is de partij uitgesproken EU-kritisch, anti-immigratie en heeft sociaaleconomisch gezien een rechts-liberale agenda: lagere belastingen, minder regels, zwaardere straffen, meer geld naar Defensie. Net zoals President Trump van de VS staat lijsttrekker Thierry Baudet positief tegenover het Rusland van Vladimir Putin, en wil hij af van de sancties tegen dat land die volgens hem ook onze eigen agrarische sector zouden schaden.

Vier opvallende punten uit het programma:

- Invoering van bindende referenda en volksinitiatieven, gekozen burgemeesters en een gekozen minister-president
- Regering van zakenkabinet zodat de beste (praktijk)mensen het land besturen, topambtenaren moeten bij aantreden van een nieuw kabinet opnieuw solliciteren naar hun functie
- Een hoge belastingvrije voet voor iedereen, afschaffing van schenk- en erfbelasting en een radicale vereenvoudiging van het belastingstelsel
- Geen nieuwe bevoegdheden overdragen aan Brussel, maar juist bevoegdheden terug naar de nationale staten

Getty Images
NIEUWE WEGEN

Lijsttrekker: Alfred Oosenbrug
Website: https://www.nieuwewegen.nu/index.html

Nieuwe Wegen is opgericht door PvdA kamerlid Jacques Monasch. De partij wil graag een plek innemen tussen de traditionele partijen en de ''oppervlakkige, populistische'' partijen (doelend op de PVV, SP, en 50Plus). In veel opzichten lijkt de partij op een soort PvdA-light, maar de partij is een stuk strenger op het gebied van immigratie en lijkt net als FvD in te zetten op meer directe democratie en het hervormen van het politieke bestel, dat volgens de website 'uit de 19e eeuw stamt'. Ook de arbeidsmarkt moet op de schop. Bovendien wordt gepleit voor 'liefde, gezelligheid en lekker eten' centraal gesteld in de ouderenzorg.

Het partijprogramma wordt nog gepresenteerd. Opvallende punten van de website:

- De menselijke maat centraal in de publieke zaak
- Het bewaken van onze normen en waarden en grenzen stellen aan immigratie en illegaliteit
- Een sociale economie met gezonde bedrijven en betrokken werknemers
- Directe zeggenschap over de eigen omgeving, belangrijke besluiten en benoemingen

Getty Images
VOOR NEDERLAND (VNL)

Lijsttrekker: Jan Roos
Website: https://www.vnl.nu/

VNL is een klassiek-liberale partij, opgericht door PVV-kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes. Sinds kort is ex-PowNed-presentator Jan Roos de nieuwe lijsttrekker, na een kortstondige flirt van de partijleiding met de gevallen advocaat Bram Moszkowicz. Naar eigen zeggen staat deze partij voor meer vrijheid, meer welvaart en meer veiligheid. Dit vertaalt zich in een nachtwakersstaat waarin individualisme en eigen verantwoordelijkheid centraal staan, een duidelijk door Ayn Rand geïnspireerd economisch programma met zeer lage belastingen en een vlaktaks. Erfbelasting, schenkbelasting, overdrachtsbelasting, assurantiebelasting en vermogensbelasting worden geschrapt. De partij staat voor een kleine overheid die weinig invloed heeft over de vrije markt. De overheid moet zich wel richten op enkele kerntaken, waaronder veiligheid. Meer politie en geld naar Defensie, zwaardere straffen voor criminelen. Verder moet de EU terug worden gebracht naar economische samenwerking, en is men uitgesproken tegen 'kansloze immigratie'.

Vier opvallende punten uit het programma:

- 1 miljard extra voor de politie, justitie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten
- Hard op harddrugs, soft op softdrugs. Stoppen met het gedoogbeleid: legalisering van wiet
- Invoering puntenpaspoort in geval van dubbele nationaliteit. Bij verlies van alle punten (in geval van één of meer misdrijven), vervalt het Nederlanderschap. Na uitzitting van de straf, uitzetting als ongewenst vreemdeling
- Een referendum over de vraag of Nederland lid moet blijven van de huidige EU (een zogeheten Nexit-referendum)

Getty Images
PIRATENPARTIJ

Lijsttrekker: Ancilla Tilia van de Leest
Website: https://piratenpartij.nl

De Piratenpartij (PPNL) bestaat al sinds 10 maart 2010, richt zich op onderwerpen als privacy, het hervormen van het auteursrecht, het octrooirecht en promotie van (digitale) burgerrechten. De naam is een verwijzing naar de populaire illegale-downloadwebsite The Pirate Bay. Hierdoor kwam de partij herhaaldelijk in aanvaring met auteursrechtenwaakhond Stichting BREIN. Ook deze partij maakt zich hard voor directe democratie in de vorm van E-democracy: iedere individuele burger moet een voorstel kunnen indienen bij de politiek. De partij profileert zich als een jongerenpartij en besteedt veel aandacht aan de wereld door de lens van het internet. Sinds kort is de nieuwe lijstrekker Ancilla van de Leest, een aantrekkelijke jongedame die carriere maakte als fetish-fotomodel.

Vier opvallende punten uit het programma:

- Verbod op etnisch profileren
- Asiel in Nederland voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden
- Aantal zetels in de Tweede Kamer verdubbelen van 150 naar 300
- Kiesgerechtigde leeftijd naar 16 jaar

Getty Images
GEENPEIL

Lijsttrekker: Jan Dijkgraaf
Website: https://geenpeil.nl/

Geenpeil is de politieke partij van het bekende weblog Geenstijl. Geenpeil was samen met FvD de drijvende kracht achter het Oekraïne-referendum. Nadat bleek dat premier Mark Rutte na de uitslag (meerderheid zei: NEE) het resultaat naast zich neerlegde en Nederland uiteindelijk toch het gewraakte verdrag zou tekenen, besloot het team de politiek in te stappen. ''Er is geen partijprogramma, er zijn geen standpunten en er is geen verkiezingsfolder. Bij GeenPeil bepalen de leden de standpunten. Elke week, voor iedere stemming, bij alle voorstellen.'' Ook hier dus een warm pleidooi voor directe democratie. Bij GeenPeil zijn de kandidaten slechts een soort op afstand bestuurbare marionetten (hun eigen woorden!) want de leden stemmen op individuele voorstellen via een app en de kamerleden brengen dan die visie in de praktijk, ook al gaat het tegen hun persoonlijke mening in.

Er is dus geen programma. Enkele opvallende punten van de website:

- GeenPeil heeft zelf geen standpunten. Jij bepaalt alles!
- GeenPeil is 'hét medicijn tegen doofpotten'
- Kamerleden zijn levende stemkastjes die als megafoon van de kiezer functioneren
- Bij een 50/50 uitslag onthouden Kamerleden zich van stemming

Getty Images
ONDERNEMERSPARTIJ

Lijsttrekker: Hero Brinkman
Website: http://www.ondernemerspartij.nl/

Kent u hem nog? Dit is de nieuwe partij van Hero Brinkman, ex-PVV. De Ondernemerspartij is een nieuwe politieke partij voor- en door ondernemers. Uitgangspunt lijkt vooral het uitbreiden van de macht van het bedrijfsleven: ze krijgen meer invloed op het onderwijs, regels voor kredietverlening worden versoepeld, ziek personeel krijgt geen jarenlange loonbetaling meer, en erfbelasting voor familiebedrijven wordt afgeschaft. Ook ZZP'ers worden in het zonnetje gezet: ze krijgen een WW, kunnen aan pensioenopbouw doen dankzij een hogere aftrekpost. Verder is de partij anti-immigratie en staat bij veiligheid een 'controleplan Salafisme en moskeeën' op de kaart.

Vier opvallende punten uit het programma:

- BTW verlaging naar 19%
- Brandstofaccijnzen verlagen met 25 cent
- Einde van het Schengenakkoord
- De overheid moet gaan concurreren met ziektekostenverzekeraars

Getty Images
JEZUS LEEFT

Lijsttrekker: Florens van der Spek
Website: http://www.jezusleeft.nl/

Goed nieuws, bevolking van Nederland: Jezus leeft! En Jezus is de oplossing voor een maatschappij gebaseerd op liefde en gerechtigheid. Volgens Jezus Leeft zijn CU, SGP en CDA niet genoeg bezig met Jezus in hun verkiezingsprogramma’s. “We moeten duidelijk zijn, mensen zijn het grijze gebied zat. De Bijbel is zo duidelijk en zwart-wit als het maar kan.” aldus oprichter Joop van Ooijen. Jezus Leeft staat ook pal voor de staat Israël en vindt dat goddeloze genotsmiddelen moeten worden uitgebannen. Verder is Jezus Leeft geen fan van de Europese Unie en moet Nederland zo snel mogelijk weer zelfstandig worden. Tenslotte wil Jezus Leeft graag wat meer respect voor de Schepping: groene energie, minder massaproductie, en de maximale snelheid binnen bebouwde kom dient overal 30 km per uur te worden.

Vier opvallende punten uit het programma:

- Euthanasie en abortus worden helemaal verboden
- Ook een verbod op prostitutie, porno, 'internetseks', roken, alcohol en softdrugs
- Nederland stapt uit de EU: een directe Nexit
- Het maximale aantal kinderen op scholen dient te worden teruggebracht naar 500 kinderen per school. Thuisonderwijs wordt gestimuleerd

Getty Images
ARTIKEL 1

Lijsttrekker: Sylvana Simons
Website: https://artikel1.org/

Artikel 1 is de partij van tv-persoonlijkheid Sylvana Simons. Simons had zich eerst aangesloten bij de politieke beweging DENK, maar stapte samen met de campagneleider op om een eigen partij te beginnen. De naam is een verwijzing naar Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, het verbod op discriminatie. Net zoals DENK heeft Artikel 1 een progressieve agenda waarin maatschappijbrede erkenning van het Nederlandse slavernijverleden, het bestrijden van racisme en het verheffen van etnische minderheden centraal staat. De kandidatenlijst van Artikel 1 staat ook vol met extreem-linkse activisten zoals Simone van Saarloos en Gloria Wekker. Overigens zal het voor Sylvana nog knap lastig worden om een zetel te winnen, want een aanzienlijk deel van haar primaire doelgroep, Caraïbische Nederlanders, koos in het verleden liever voor de PVV van Geert Wilders.

Het partijprogramma is nog niet af, maar deze punten zijn al bekend:

- Anoniem solliciteren, dus zonder dat de werkgever je uiterlijke, religieuze en culturele kenmerken ziet
- Een 'eerlijker, rechtvaardiger en gelijkwaardiger Nederland'
- Inzet voor vrouwenemancipatie, tegen loonongelijkheid en voor homoacceptatie
- Niet alleen maar 'tegen' iets zijn, zoals DENK

Getty Images
LOKAAL IN DE KAMER

Lijsttrekker: Jan Heijman
Website: http://lokaalindekamer.nl

Lokaal in de Kamer is een samenwerkingsverband van lokale en provinciale partijen. De partij wil een Tweede Kamer die aangestuurd wordt door lokale en provinciale partijen. Meer directe democratie, dus. Uit het partijprogramma blijkt dat men wil werken aan de leefbaarheid in dorpskernen, geen verdere verhoging van de pensioensleeftijd, geen verdere privatisering van dienstverlenende bedrijven, en veel taken van de Rijksoverheid worden overdragen aan de lokale overheden.

Vier opvallende punten uit het programma:

- Het uitvoerende personeel in de zorg krijgt hogere salarissen
- Euthanasie is een vrije keuze bij ondraaglijk lijden of voltooid leven
- Maatschappelijke dienstplicht voor jongeren
- Gemeenten bepalen zelf of ze gaan herindelen

Nog niet genoeg van de kleine partijen? Volgende week behandelen we er nog eens tien!