Let op de zomerse grasvreters: emelten en engerlingen

Getty Images

Heb je een strak gazon, dan word je toch altijd weer geplaagd. Door een mol op zoek naar malse regenwormen. Of naar emelten en engerlingen: larven die voor lelijke plekken en zelfs kaalslag zorgen.

In elke gezonde grasmat leeft er van alles. Maar soms is er ineens een explosie van leven.

In de zomermaanden kunnen ineens rare plekken in het gazon zichtbaar worden. En als daar ook nog mollen, kraaien en merels op één specifieke plek aan het wroeten en pikken zijn, dan is daar waarschijnlijk een grotere populatie van bepaalde larven aanwezig. Bijvoorbeeld engerlingen en emelten.

Engerlingen

Engerlingen zijn de larven van de rozenkever, meikever en junikever. Die komen vanaf juli tot leven en blijven gedurende de hele zomer actief. Ze voeden zich met de fijne wortels van gras, planten en bomen. Het zijn alleseters. Zie je flinke verdorde plekken en losse zoden in het gazon, dan zouden ze daar hun leefplaats kunnen hebben. Trek eens een pol weg om te checken of ze er zitten: dikke, gekromde larven met een witgele kleur.

Emelten

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Die legt eitjes in hoger gras. Dat doet ze eind augustus en begin september. Haar jonge, grijze, dikke larven komen na een tijdje naar boven om zich te voeden met gras, of ander mals groen. Ze hebben geen poten en zijn tussen de 2 en 4 centimeter lang en hebben een rafelig eindje. Zie je kleinere kale, gelige, ronde deuken in de grasmat, dan zitten daar wellicht emelten.
Leuk weetje: Engelstaligen noemen een emelt leather jacket en de langpootmug daddy long legs.

Wat te doen?

Alle dieren zijn nuttig, ook deze gazonplagers. Ze staan op het menu van mollen, muizen en vogels – en schijnbaar lusten zelfs katten ze. Ze spelen dus een rol in de voedselketen. Maar… het oog van de tuinier en gazonliefhebber wil ook wat.

a.    Zo houd je ze weg:
•    Maai in de zomermaanden het gras korter (3-5 centimeter), behalve als het heel droog is (dan 6-7 centimeter) dat voorkomt dat er eitjes in worden gelegd.
•    Houd in dezelfde periode het gras luchtig én verstoor de diertjes door te verticuteren en gaten te prikken met een riek.

b.    Zo krijg je ze weg:
•    Kies voor een natuurlijke bestrijdingswijze. Schaf in september/oktober speciale aaltjes aan bij het tuincentrum of in een online webshop. Deze aaltjes dringen binnen in het lichaam van de emelt of engerling en eten deze van binnenuit op. Vervolgens zoeken ze een nieuw slachtoffer. Het kan een paar weken duren eer alle aaltjes alle larven hebben ‘behandeld’.

c.    Zo heb je er minder last en werk van:
•    Overweeg een deel van je gazon om te vormen naar een gevarieerde plantenborder of te beplanten met een onderhoudsvrije mix van bodembedekkers. Meer variëteit betekent minder last van plagen.
•    Accepteer een levend gazon…

Auteur