Zo maak je zelf een diervriendelijke muizenval

Getty Images

Knaagsporen, aangevreten etenswaren en uitwerpselen die wat weg hebben van hagelslag. Als je dit alles in huis aantreft, heb je waarschijnlijk (ongewenst) bezoek van muizen. Er zijn weinig mensen die op het gezelschap van muizen zitten te wachten, maar hoe vang je ze dan eigenlijk zelf?

Hoe vang je een muis?

Als je zelf de muizen uit je huis wil jagen, moet je vanzelfsprekend muizenvallen gaan gebruiken en ze op de juiste plekken neerzetten. Daarnaast moet je ook nog een belangrijke keuze maken: kies je voor een diervriendelijke muizenval of wil je vallen neerzetten die muizen doden? Als je voor de eerste optie kiest, moet je de muizen wel ver van je woning vrijlaten – meer dan drie kilometer zelfs - anders keren ze zo weer terug.

Een muizenval: mag je die als particulier altijd gebruiken?

Maar voordat je gaat nadenken over welke vallen je aanschaft en waar je ze neerzet, is het ook belangrijk om te checken of je überhaupt een val mag gebruiken. Het is namelijk zo dat niet iedere muizensoort zomaar gedood mag worden, zoals bosmuizen en veldmuizen. Ze vangen en elders uitzetten mag soms wel, maar is ook niet altijd toegestaan. Is er sprake van de gewone huismuis, dan zijn vangen en doden wel toegestane opties.

Diervriendelijke muizenval in 9 stappen

  1. Pak een emmer (eentje zonder deksel).
  2. Pak een stuk karton en snijd deze in de vorm van een tafeltennisbatje.
  3. Maak een inkeping net onder rand van de emmer.
  4. Maak naast de inkeping twee gaatjes aan elke zijde.
  5. In de inkeping moet je het uiteinde van de handgreep van het batje schuiven.
  6. Schuif een lang stuk ijzerdraad door de gaatjes en door de kartonnen handgreep.
  7. Knoop de uiteinden van het ijzerdraad goed aan elkaar vast.
  8. Lijm een houten plankje tegen de emmer, precies waar het karton begint.
  9. Leg wat voer in het midden van het ‘batje’.

Komt de muis op het voer af en staat het op het kartonnen batje? Door het gewicht van de muis zal het karton buigen en het beestje valt in de emmer.

Hoe kun je muizen lokken?

Aantrekkelijk lokaas gebruiken voor je muizenval is net zo belangrijk als het kiezen van een geschikte val. Nu zijn ‘luxe’ producten zoals kaas, spek of pindakaas favoriet bij muizen, maar je kunt het ook met zoete etenswaren proberen. Liever zaden, noten of pitten in de val neerleggen? Dat kan ook.

Waar moet je muizenvallen plaatsen?

Muizenvallen moet je op plekken plaatsen waar veel muizen lopen. Bijvoorbeeld langs de muren in keukens, kelders of voorraadkamers. Houd er wel rekening mee dat muizen vallen kunnen vermijden als ze daar de geur van mensen op kunnen ruiken.

Auteur