Bladluis: zo kom je ervan af

Getty Images

De zomer komt eraan en de planten staan weldra weer in bloei. Met een prachtig bloeiende tuin komt ook een minder mooi insect in beeld: de bladluis. Hoe bestrijd je deze luis zonder dat je plant aangetast wordt? Een aantal tips. 

Wegspoelen met koud water

Dit is de meest simpele manier: zet je planten onder de koude douche. Zorg dat je met de tuinslang, gieter of douchekop (voor planten in pot bijvoorbeeld) goed op de bladeren richt. Zo spoel je luizen weg. Zorg er ook voor dat je de omgeving rond de plant ook schoonspoelt. Luizen houden niet van kou en zullen na een aantal sproeibeurten verdwijnen. 

Water met spiritus en/of groene zeep

Een mengsel van de helft water en de helft spiritus is een goede, effectieve manier om van de luizen af te komen. Je kunt hier ook groene zeep aan toevoegen, of alleen zeep en water gebruiken. Op één liter water gebruik je 20 ml zeep en 20 ml spiritus. 

Water met afwasmiddel

Je kunt ook water en afwasmiddel gebruiken, maar zorg hierbij wel dat je een wasmiddel gebruikt dat biologisch afbreekbaar is. Anders kan het schadelijk zijn voor de plant. 

Aftreksel van uien of tabak

Zowel uien als tabak kun je in water laten trekken en vervolgens met een plantenspuit over de plant verspreiden. Tabak moet je eerst koken in water, goed uitzeven, laten afkoelen en dan in de plantenspuit gieten. Let op: dit stinkt wel. 

Lieveheersbeestjes 

Wil je liever niet met de plantenspuit in de weer? Dan kun je er ook voor kiezen om lieveheersbeestjes op je planten los te laten. De larven kun je gewoon kopen en loslaten bij de planten. 

Auteur