Waar is het politiebureau gebleven?

Poltiebureau
Getty Images

Steeds meer politie­bureaus sluiten de deuren. Waar kun je nog terecht als je ­aangifte moet doen of een melding wilt doorgeven?

Wat hebben de ­Ferdi­nand Bolstraat in Amsterdam, de ­Simon Lindhoutstraat in Tholen en de Polstraat in Aalten met elkaar ­gemeen? Vijf jaar geleden was daar nog een politiebureau – maar nu niet meer. Hetzelfde geldt voor tien­tallen andere plaatsen in ­Nederland.

In rap tempo verdwijnen politie­bureaus uit het straatbeeld. Uit cijfers die Plus Magazine heeft opgevraagd bij de korpsleiding blijkt dat sinds 2017 zo’n 130 ­vestigingen de deuren hebben ­gesloten. ­

Er zijn de afgelopen vijf jaar in heel Nederland ook nieuwe posten bijgekomen. Maar dat neemt niet weg dat ‘onder de streep’ meer dan 50 politievestigingen zijn ­verdwenen.

Eerder onderzoek van nieuws­website ­Follow the Money in samenwerking met weekblad De Groene Amsterdammer toonde al aan dat vooral het platteland het steeds vaker zonder politie­bureau moet stellen. Zo ­waren er in 1990 in Zeeland nog 67 politiebureaus. Nu zijn daar nog maar 13 politie­bureaus en ­politieposten. En die zijn niet allemaal 24 uur per dag, ­zeven dagen per week bereikbaar. Soms kan dit alleen tijdens ­kantooruren, en onder meer in Zierikzee zelfs alleen op afspraak. Ook in Friesland is het aantal ­politievestigingen de afgelopen decennia fors teruggelopen: van meer dan 70 naar 26.

Nieuw: politieposten

De politie verdwijnt zoals gezegd niet helemaal door de sluiting van bureaus. Er komt wel iets voor ­terug: politieposten en steunpunten. Maar die zijn vaak beperkt ­bereikbaar. Zo ging het politie­bureau in Loosdrecht in 2017 dicht en kwam er een steunpunt in het gemeente­huis voor terug. Dit steunpunt is slechts twee dagdelen per week geopend: op dinsdagochtend en donderdagmiddag. Volgens de telling van de korps-leiding is er daarmee juist een ‘kleine politie­post’ bij­gekomen.

In Franeker (meer dan 12.000 inwoners) kun je bij een nieuw ­opgerichte politiepost alleen op ­afspraak terecht. In Oost-Neder­land verdwenen de afgelopen ­jaren de meeste vestigingen van de sterke arm, maar volgens de door de korpsleiding aangeleverde lijst kwam daar in Eerbeek (provincie Gelderland) een kleine politiepost met een publieksfunctie bij. Ook dit is een steunpunt waar je alleen op ­afspraak terecht kunt.

Meer bureaus gaan sluiten

De kans is groot dat nóg meer ­politiebureaus de komende ­jaren de deuren sluiten, want in 2018 koos de politie voor de ‘flexibiliserings­agenda’. Hoe dit precies uitpakt is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk blijft ­alleen voor iets meer dan de 167 ‘basisteams’ (verspreid door het hele land) een ‘bureau’ over. Daaromheen ontstaat een keur aan grote en kleine ­politieposten. Sommige daarvan zullen seizoens­gebonden zijn (bijvoorbeeld aan de kust in de zomer), met tijdelijke politiespreekuren op ­andere ­locaties, zoals een ­gemeente- of buurthuis.

Volgens de korpsleiding vraagt dit ‘gewenning’, doet de politie er alles aan om het dienstverleningsniveau op peil te houden en is het ook aan de burgemeesters om een vinger aan de pols te houden als het gaat om de bereikbaarheid van de politie.

Bereikbaarheid

De tijd dat je dag en nacht naar een politiebureau in de buurt kon, is voorbij. Maar er zijn wel ­alternatieven. Is er spoed bij (bijvoorbeeld bij een levens­bedreigende situatie of een ­inbraak waarbij de daders nog in huis of in de buurt zijn), bel dan het alarmnummer T 112.

Is er geen spoed? Dan is het beste beginpunt voor contact met de politie T 0900-8844. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar. Het kost 2,8 cent per minuut plus het eventuele gebruikelijke tarief voor wie mobiel belt. 

Wie met T 0900-8844 belt, wordt doorverbonden met een meld­kamer (Regionaal Service ­Centrum) en krijgt iemand van de politie aan de lijn die de beller zo snel mogelijk verder helpt. Mocht het toch een spoedgeval zijn, dan wordt u doorverbonden met T 112.

De meldkamer kan u ook in ­contact brengen met de wijkagent. Of bij overlast een melding doorgeven, zodat er iemand langs kan komen. Er is ook een online meld­formulier te vinden op www.politie.nl.

Vanuit het buitenland is T 0900-8844 bereikbaar op T 0031-34 357 8844.

Aangifte doen

Voor verschillende zaken volstaat een melding bij de politie. Dit kan met een telefoontje naar T 0900-8844 of via www.politie.nl. Denk daarbij aan overlast in de buurt, verdacht gedrag of een dier in nood.

Is er sprake van een strafbaar feit ­zoals diefstal, inbraak of geweld, dan kunt u daarvan aangifte doen. In sommige gevallen is dit een keuze, maar soms is het verplicht, bijvoorbeeld bij zware vergrijpen zoals moord, doodslag, verkrachting en een dreiging voor de staat (terrorisme). Soms bestaat er geen wettelijke plicht om aangifte te doen, maar stelt bijvoorbeeld de verzekeraar een aangifte wel als voorwaarde als iets gestolen is; denk aan een auto- of woning­inbraak. 

Voor zaken die buiten het strafrecht vallen, kunt u niet bij de ­politie terecht. Het gaat dan ­bijvoorbeeld om online aankopen die niet aan de verwachtingen ­voldoen, omdat ze te laat geleverd zijn of beschadigd zijn geraakt ­tijdens het transport. Om te ­bepalen of de politie iets voor u kan betekenen, is er een online keuzehulp voor online aankopen (kijk op www.politie.nl).

Grafiek
Getty Images

Verloren of gevonden

Bent u iets kwijtgeraakt of hebt u iets gevonden? De gemeente is de aangewezen plek om dit te melden. U kunt ook terecht op www.verlorenofgevonden.nl. Bent u iets kwijtgeraakt in het openbaar vervoer, neem dan eerst contact op met de vervoerder.

Verward gedrag

Maakt u zich zorgen om iemand met verward gedrag? Als er sprake is van spoed of van een ­levensbedreigende ­situatie belt u T 112. Is er geen spoed, dan is er het Meldpunt Zorgwekkend ­Gedrag: T 0800-1205. Hier kunt u deskundigen spreken voor advies of een melding doen. De ­deskundigen weten ook de weg naar de juiste hulp en kunnen deze eventueel, ­afhankelijk van de situatie, in gang zetten. ▪

Iets verloren of gevonden? Dit kunt u melden bij de gemeente

Wat gebeurt bij een aangifte?

Naar een politiebureau stappen om aangifte te doen, kan vaak niet. U moet eerst bellen (T 0900-8844) om een afspraak te maken. Via dit nummer kunt u ook in contact komen met een wijkagent.

  • Is er ingebroken of daartoe een poging gedaan? Dan komt de politie naar eigen zeggen altijd langs nadat u gebeld hebt.
  • Is er geweld gebruikt of bent u gewond geraakt, hebt u de dader gezien of is het langer dan een jaar geleden gebeurd? Dan wil de politie meestal een persoonlijke aangifte, dus niet online.
  • Voor lichtere vergrijpen kunt u ook online aangifte doen. Ga naar www.politie.nl en voer uw DigiD in. U komt dan terecht op Mijnpolitie.nl en wordt stapsgewijs door de aangifte geleid. Daarna kunt u online volgen wat er met de aangifte gedaan wordt.
  • Bij zwaardere vergrijpen en zedendelicten houdt de politie slachtoffers ook telefonisch en/of per brief op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.

Nieuw: 3D-aangifteloket

Op verschillende plaatsen in de ­regio Rotterdam, Zeeland & West-Brabant en Noord-Holland kunt u aangifte doen middels een 3D-aangifte­loket. Via een beeldscherm (bijvoorbeeld van uw computer of tablet) spreekt u met een politiemedewerker en kunt u elkaar ook zien. Ook voor een 3D-aangifte maakt u eerst een afspraak via T 0900-8844. De 3D-aangifte is onder meer mogelijk in:

  • Bergen (NH)
  • Bergen op Zoom
  • Berkel en Rodenrijs
  • Breda
  • Capelle aan den IJssel
  • Etten-Leur
  • Goes
  • Haarlem
  • Hellevoetsluis
  • Hoek van Holland
  • Krimpen aan den IJssel
  • Lansingerland
  • Maassluis
  • Middelharnis
  • Ridderkerk
  • Rotterdam
  • Terneuzen
  • Tilburg
  • Vlissingen
  • Zaandam

Niet tevreden?

Als er sprake is van een strafbaar feit, is het uitgangspunt dat de politie altijd een aangifte opneemt. Maar dat betekent niet dat alle aangiftes een vervolg krijgen en nader onderzocht worden. Bijvoorbeeld door een gebrek aan bewijs of een kleine kans op succes. De politie laat dat weten en tegen die beslissing kunt u bezwaar maken. Slachtofferhulp kan in zo’n situatie helpen en heeft daarvoor ook een voorbeeldbrief beschikbaar. Kijk op www.slachtofferhulp.nl of bel T 0900-0101.

Auteur