EHBO in de wandeltas

Getty Images

Voor een kort rondje wandelen heeft u normaal gesproken geen grote uitrustig nodig. Gaat u echter een flinke dagtocht maken, dan mag een EHBO-set in uw rugzak niet ontbreken.

Een arm zult u niet zo gauw breken als u aan de wandel bent. Maar een beetje wandelaar weet dat een blaar ook echt geen pretje is. En van een teek wilt u ook zo snel mogelijk af. Blarenpleisters, een tekentang en alcoholdoekjes horen dan ook thuis in elke wandelrugzak. Wat u nog meer mee moet nemen, leest u hier. 

Pleisters

Doornstruiken, steentjes, een onbedoelde struikelpartij over een boomstronk: pleisters kunnen altijd van pas komen. Kies voor steriele pleisters die per stuk verpakt zijn. 

Blarenpleisters

Heeft u last van een beginnende blaar, plak er dan zo snel mogelijk een blarenpleister op. Dat kan ook als er nog geen blaar is ontstaan, maar als de huid al wel rood is. 

Blarenprikkers

Prik een blaar alleen door als het echt niet anders kan. Zorg ervoor dat u altijd een steriel verpakte blarenprikker in de tas heeft. Ontsmet de huid met een alcoholdoekje. Als de blaar kapot is, ontsmet die dan met jodium en een steriel gaasje. Verbind de kapotte huid daarna met een steriel gaasje. Komt er bloed, pus of troebel vocht uit de blaar, laat er dan een arts naar kijken. 

Tekentang

De tekentang is een absolute must, ook als u ‘gewoon’ in Nederland wandelt. Het leefgebied van de teek is de afgelopen jaren flink uitgebreid, met alle gevolgen van dien. Heeft u er onderweg eentje te pakken, verwijder die dan zo snel mogelijk met behulp van de tekentang. Hoe langer de teek op uw lichaam blijft zitten, hoe groter de kans is dat hij de ziekte van Lyme overbrengt. Een tekentang werkt heel eenvoudig:

  • Plaats de uiteinden van de tang zo dicht mogelijk op de huid en knijp daarbij niet in het lichaam van de teek
  • Trek de teek met een rustige beweging los
  • Ontsmet daarna het wondje met alcohol of jodium en houd de plek gedurende drie maanden (!) goed in de gaten. Treedt er verkleuring of zwelling op, ga dan direct naar de huisarts.

Alcoholdoekjes

Voor de directe ontsmetting van insectenbeten, schaafwonden of sneetjes neemt u altijd wat alcoholdoekjes mee. Zulke doekjes zijn ook handig in het geval u een wond bij een medewandelaar moet verbinden: u ontsmet er dan eerst uw handen mee. 

Jodium

Voor de behandeling van wondjes en open blaren. Bent u allergisch voor jodium, neem dan sterilon mee.

Steriele gaasjes

Voor het verbinden van kleine wondjes en open blaren. 

Leukoplast

Voor het vastzetten van gaasjes bij wondjes en blaren. 

Bronnen: Wandel.nl, RIVM

Auteur