Wegenbelasting stekkerauto blijft laag

Elektrische auto, moeder en dochter
Getty Images

De korting voor elektrische auto's blijft in 2025 op honderd procent. Eigenaren van een stekkerauto betalen volgend jaar dus geen wegenbelasting. De afbouw van de korting is uitgesteld naar 2026. In dat jaar wordt de korting wel een stuk lager dan oorspronkelijk gepland.

Dat meldt vergelijkingssite Independer. Vanaf 2026 bedraagt de wegenbelasting voor een elektrische auto zestig procent van de belasting voor een vergelijkbare benzineauto. Dit blijft tot 2029, waarna de premie omhoog gaat tot 65 procent. Vanaf 1 januari 2031 is er geen verschil meer tussen de wegenbelasting voor elektrische en niet-elektrische auto's.

Oorspronkelijk zou in 2025 de elektrische wegenbelasting 25 procent van de normale wegenbelasting zijn. Een jaar later zou de wegenbelasting gelijk worden getrokken met de belasting voor benzineauto's. Het is dus een flinke versoepeling in het voordeel van eigenaren van elektrische auto's. Daar staat tegenover dat het belastingvoordeel voor hybride auto's volgend jaar verdwijnt. Dit jaar is de wegenbelasting voor een hybride auto vijftig procent.

Auteur