Handige sneltoetsen in Windows 10

Getty Images

Behalve met de muis kunt u Windows 10 ook besturen met het toetsenbord. PlusOnline zet een aantal handige sneltoetsen voor bijzondere functies op een rijtje!

Met de juiste combinatie van toetsen in Windows 10 opent u onder andere menu’s of verplaatst u teksten. Deze toetsencombinaties zijn beter bekend onder de naam sneltoetsen. Ze geven u een snelle route voor een handeling waar u anders meerdere muisacties voor nodig zou hebben. U leest meer over de basis sneltoetsen in Windows in dit artikel.

Naast de sneltoetsen voor basis handelingen zijn er ook toetsencombinaties voor allerlei bijzondere functies in Windows 10. Het gaat dan om functies die het werken met Windows makkelijker maken, maar vaak minder bekend zijn bij de meeste gebruikers. Een populaire toets bij deze sneltoetsen is de Windows-toets. Die is herkenbaar aan het Windows logo.

Alle geopende programma’s in beeld

Als er een flink aantal programma’s en apps tegelijk geopend zijn in Windows, is het soms lastig het overzicht te houden. Met de toetscombinatie Windows-toets + Tab wordt alle geopende software netjes in miniatuurvorm op een apart scherm getoond. Dit zijn live weergaven, dus als er bijvoorbeeld in een van de vensters een video wordt afgespeeld, ziet u dit ook in de miniatuur.

Een groot voordeel van dit scherm is dat u heel makkelijk een bepaald venster naar voren kunt halen. Met behulp van de pijltjestoetsen gaat u naar de gewenste miniatuur en drukt op Enter. Op een miniatuur klikken met de muis kan ook.

Splitscreen

Ook handig bij meerdere geopende vensters: de splitscreen optie. De splitscreen optie plaatst een venster op de helft of een kwart van het scherm, zodat u bijvoorbeeld de inhoud goed met elkaar kan vergelijken. Dat kan erg handig zijn als u twee documenten met elkaar wilt matchen.

Met de muis activeert u splitscreen door een venster tegen de rand van het beeldscherm te slepen. Maar het toetsenbord gebruiken werkt ook. Druk op Windows-toets + pijltje links om een geopend venster links in de splitscreen modus te zetten. Met Windows-toets + pijltje rechts zet u het venster rechts. De overige geopende vensters ziet u nu in miniatuurvorm. Ga met de pijltjestoetsen naar het gewenste venster. Druk op Enter. Dat venster zal nu aan de andere kant in de splitscreen modus komen te staan.

Gebruik vervolgens Windows-toets + pijltje omhoog of Windows-toets + pijltje omlaag als u van een venster een kwart venster in de splitscreen modus wilt maken. Met Alt + Tab springt u naar een ander venster.

Om het venster in volledige grootte te zien, drukt u een of meerdere malen op Windows-toets + pijltje omhoog. Dit is afhankelijk van de toestand van het venster. Met een of meerdere malen op Windows-toets + pijltje omlaag drukken, minimaliseert u het venster tot een knop op de taakbalk.

Windows op slot

Soms moet u even weg van de computer maar wilt u Windows niet onbewaakt achterlaten. Dan kunt u met een sneltoets Windows vergrendelen. Druk op Windows-toets + l (letter l-toets). Windows gaat nu over naar het inlogscherm. Niemand kan nu verder met Windows zonder eerst het wachtwoord op te geven. Erg handig als u niet wilt dat tussendoor iemand met uw gegevens aan de haal gaat.

Actiecentrum openen

In Windows 10 worden berichten van onder andere uw contactpersonen en programma’s/apps getoond in het Actiecentrum. Om het Actiecentrum snel te zien, drukt u op Windows-toets + a. Het schuift dan aan de rechterkant van uw scherm in beeld, zodat u makkelijk ziet wat de laatste berichten zijn.

Toegankelijkheidscentrum openen

Windows 10 biedt allerlei handige opties voor het werken met uw computer als u last heeft van beperkingen. U kunt dan bijvoorbeeld ondersteuning krijgen voor beter zicht of een makkelijkere bediening van uw pc. Alle opties hiervoor staan in het Toegankelijkheidscentrum. Om dit direct te openen drukt u op Windows-toets + u. Met de Tab-toets en pijltjestoetsen of de muis kiest u vervolgens de gewenste optie.