Kies de juiste zonbescherming

Zorgzaam zonnen

Getty Images

Mensen die denken goed beschermd te zijn tegen schadelijke zonnestralen door het dragen van een T-shirtje komen bedrogen uit. Daarom is het belangrijk dat u antizonnebrandmiddelen gebruikt.

Bij een goede zonbescherming hoort een goede voorbereiding. Laat uw huid langzaam aan de zon wennen. Hiermee voorkomt u dat huid verbrandt. Maar het is ook een levenslange investering. Een huid die één keer flink is verbrand, blijft namelijk levenslang extra gevoelig voor de zon. Verstandig zonnen met gebruik van een goed antizonnebrandmiddel is dan ook noodzakelijk.

Gebruik antizonnebrandmiddelen Antizonnebrandmiddelen zijn speciaal gemaakt om zonnebrand te voorkomen. Ze bevatten UV-filters waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Een middel dat alle UV-straling filtert bestaat echter niet. Zelfs antizonnebrandmiddelen die uiterst doeltreffend zijn en tegen zowel UVA-straling als UVB-straling beschermen, kunnen geen volledige bescherming bieden. Een antizonnebrandmiddel moet dan ook gezien worden als een aanvullende maatregel, naast het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van de schaduw op zonnige dagen.

Natuurlijke bescherming Een ander - natuurlijk - beschermingsmechanisme is de vorming van melanine onder invloed van de zon. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Door bruin te worden, beschermd de huid als het ware zichzelf. Kleine kinderen vormen bijna geen melanine, waardoor er te weinig pigment ontstaat om voldoende bescherming te bieden. Daarom is het belangrijk kleine kinderen goed in te smeren. Teveel UV-straling op jonge leeftijd kan namelijk leiden tot een grotere kans op huidkanker later. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat wie in zijn kindertijd meer dan drie keer flink verbrand is geweest, later vijf maal meer kans heeft op huidkanker.

Beschermingsfactor De beschermingsfactor van een antizonnebrandmiddel wordt aangegeven met SPF, wat staat voor Sun Protection Factor. De SPF moet zorgvuldig worden gekozen en is afhankelijk van uw huidtype. Iemand met een bleke huid, blond haar en blauwe ogen zal sneller in de zon verbranden dan iemand met een getinte huid en bruine ogen. Om uit te leggen hoe de SPF werkt gebruiken we als voorbeeld een persoon die in de zon na tien minuten verbrandt. De beschermingsfactor in een antizonnebrandmiddel vermenigvuldigt het aantal minuten dat iemand de zon in kan. Wanner deze persoon een antizonnebrandmiddel gebruikt met een SPF van acht treedt de verbranding door de zon pas op na acht x tien minuten. Opnieuw insmeren na tachtig minuten verlengt deze tijd niet. Het is overigens een fabeltje dat een hogere factor het bruin worden vertraagd. Een crème met een hogere factor voorkomt roodheid en verbranding, maar gaat het bruin worden niet tegen.

Huidtypes en SPF

 • Huidtype één: zeer lichte huid. Mensen met dit huidtype worden maar weinig of helemaal niet bruin en verbranden zeer snel. Aanbevolen SPF 25-30.
 • Huidtype twee: lichte huid. Iemand met dit huidtype zal snel verbranden en maar langzaam bruinen. Aanbevolen SPF 15-25.
 • Huidtype drie: licht getinte huid. Deze mensen verbranden niet zo snel en worden gemakkelijk bruin. Aanbevolen SPF 10-15.
 • Huidtype vier: getinte huid. Iemand met dit huidtype bruint snel en verbrandt vrijwel nooit. Aanbevolen SPF 5-10.

SPF vervangen door categorieën
De Europese Commissie heeft richtlijnen opgesteld om meer duidelijkheid te krijgen in de etiketten van antizonnebrandproducten. Het plan is dat de term SPF verdwijnt en daarvoor in de plaats komen vier nieuwe categorieën: zwak, gemiddeld, hoog en zeer hoog. Elke categorie biedt een bepaalde beschermingsnorm tegen UVA-straling en UVB-straling. Op het etiket kunt u precies lezen welk product en hoeveel u moet gebruiken. Hoewel het gaat om een richtlijn, zullen de meeste cosmeticamerken hun etiketten in de loop van 2007/2008 hebben aangepast.

Royaal en regelmatig smeren
Naast het kiezen voor het juiste product is er een belangrijke regel bij het zonnen die vaak vergeten wordt: smeer royaal en regelmatig. Spring niet te zuinig met zonnebrandcrème om. Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere protectiefactor dan op de verpakking vermeld staat. Precieze richtlijnen over hoeveelheden toe te passen crème zijn niet te geven maar een 'hand vol' voor elke insmeerbeurt van de gehele huid is niet overdreven. Ook is het zaak de huid regelmatig opnieuw in te smeren.

Tien gouden regels voor het zonnen
In 1995 hebben vooraanstaande Nederlandse huidspecialisten en wetenschappers samen met de zonnebranche, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF en vele andere deskundigen tien richtlijnen opgesteld:

 • Geniet van de zon, maar denk aan uw huid.
 • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom zonnebrand.
 • Zoek tussen 12:00 uur en 15:00 uur de schaduw op.
 • Draag in de volle zon bij voorkeur een petje of een zonnehoed en kleding.
 • Gaat u lang de zon in? Smeer onbedekte huid dan goed in met een antizonnebrandmiddel.
 • Vraag bij de drogist of apotheek informatie over de juiste beschermingsfactor.
 • Laat zonnebaden en het gebruik van zonneapparatuur over aan mensen boven vijftien jaar en mensen met huidtype twee, drie en vier.
 • Volg gebruiksinstructies van zonneapparatuur nauwkeurig op.
 • Vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies.
 • Ga uit de zon en zeker niet onder de zonnebank als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding.
 • Raadpleeg zo nodig een arts.
 • Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet.
 • Vraag advies aan een huidarts.
Auteur 
 • Redactie