Zonneallergie de baas

Langzaam wennen aan de zon

Getty Images

De zon is een onmisbare bron van energie en heeft veel invloed op de mens. Het helpt het lichaam vitamine D aanmaken, stimuleert de stofwisseling en geeft u een goed humeur. Helaas zitten er ook schaduwkanten aan de zon. Zonneallergie is één van de vervelende neveneffecten waarmee u te maken kunt krijgen.

Zonneallergie is in het kort gezegd een overgevoeligheid voor zonlicht. De officiële naam is Polymorfe Lichteruptie (PLME). Een normale reactie op zonlicht is dat de huid langzaam pigment vormt en zo een mooi bruin kleurtje achterlaat. Maar bij PLME is er een overgevoeligheid van de huid en bij blootstelling aan zonlicht kan de huid daar fel op reageren.

Bultjes
De huid kan al binnen enkele minuten rood kleuren en er ontstaan witte blaasjes of bultjes. Maar het kan ook enkele dagen duren voor u er last van krijgt. De bultjes kunnen erg jeuken. Zonneallergie is erg vervelend, maar niet ernstig. De een heeft er minder last van dan de ander. Soms komt het voor in combinatie met bepaalde medicijnen of huidcrèmes. U hoeft er ook niet elke zomer last van te hebben.

UVA-straling
PLME ontstaat bij teveel blootstelling aan UVA-straling. Een klein deel van alle zonnestralen is ultraviolette straling (UV-straling). UVB-straling is het soort licht waar u van verbrandt. Insmeren met zonnebrand helpt vaak dus ook niet tegen zonne-allergie, deze middelen houden alleen de UVB-stralen tegen.

Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. Vooral aan het einde van de lente of het begin van de zomer. Als het een tijdje warm is geweest, komt het bijna niet meer voor.

Voorkom zonne-allergie
U kunt zich insmeren met speciale zonnebrandcrème die ook UVA-straling tegenhoudt. Vermijd felle zon en draag beschermende kleding en een petje.

Vaak kunt u blaasjes voorkomen door de blootstelling aan de zon langzaam op te bouwen. De eerste dag een kwartier in de zon, de tweede een half uur, de derde dag drie kwartier en de vierde dag een uur. Wanneer de huid aan de zon gewend is, kunt u langer in de zon.

Smeer u wel altijd in met antizonnebrand en probeer in ieder geval zonnebaden tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags te vermijden, zeker wanneer u in een zuidelijk land verblijft. Voor mensen die vaak last hebben van PLME kan gewenning via speciale lampen helpen.

Als u eenmaal blaasjes hebt, hoeft u daar niets aan te doen. Het gaat vanzelf over. Uw huid kunt u koelen met natte doeken. Ook zijn er medicijnen die verlichting geven bij zonneallergie. Neem hiervoor contact op met uw huisarts.

Auteur 
  • Redactie