Bijna tien procent bezuinigt op zorg

Euro healthcare
Getty Images

Door de gestegen kosten voor levensonderhoud zegt een groot deel van de Nederlanders te moeten bezuinigen. Hoewel zorg niet de eerste uitgavepost is waarop wordt bezuinigd, gaf zo'n één op de tien mensen aan zorg uit te stellen en minder vaak tandarts, fysiotherapeut of huisarts te bezoeken. Een op de twintig mensen heeft problemen met het betalen van de premie voor de zorgverzekering.

Dat meldt het Nivel op basis van een onderzoek onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Als bezuinigen nodig is, wordt het vaakst gekozen voor energie (55 procent), een bezoek aan een restaurant of café (48 procent) en boodschappen (46 procent). Twee op de tien mensen (21 procent) bezuinigt niet en bijna één op de tien (8 procent) gaf aan te bezuinigen op zorg. Dit deden ze onder andere door zorg uit te stellen. Besparen op zorg kan zorgelijk zijn. Uit eerder onderzoek van het Nivel blijkt dat besparen op zorg volgens een deel van de mensen negatieve gevolgen had voor hun gezondheid.

In dat eerdere Nivel-onderzoek bleek ook dat het percentage mensen dat in 2022 uit financiële overwegingen niet naar de huisarts ging even groot is als in 2015. Ongeveer één op de zeven mensen (15 procent) heeft in de zes maanden voorafgaand aan het onderzoek overwogen naar de huisarts te gaan om vervolgens toch niet te gaan. Van de totale groep respondenten zag één procent van een huisartsenbezoek af vanwege de kosten. Nog eens drie procent ging niet vanwege zorgen over mogelijke vervolgkosten. Vijf procent van de respondenten is niet naar de huisarts gegaan omdat ze verwachten dat de klachten vanzelf over zouden gaan. Vier procent vond de klacht bij nader inzien niet ernstig genoeg voor een bezoek aan de huisarts.

Bron: Nivel

Auteur