Hoge zorgkosten veroorzaken vaker betalingsproblemen

Mensen in Nederland met betalingsproblemen zeggen dat dat vooral komt door hoge zorgkosten en hoge vaste lasten. In vergelijking met drie jaar geleden zijn die twee posten veel vaker een oorzaak.

Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in het onderzoeksrapport Geldzaken in de Praktijk 2015.

In 2012 noemde 10 procent van de consumenten met betalingsachterstanden hoge zorgkosten als reden, nu is dat 22 procent. Het aantal mensen dat zegt door te hoge vaste lasten betalingsachterstanden te hebben, is gestegen van 15 naar 27 procent.

Verontrustend

Het Nibud zegt de verdubbelingen verontrustend te vinden. Deze betalingsproblemen zijn namelijk moeilijker op te lossen dan problemen die ontstaan door een slordige administratie of overbesteding, aldus het instituut. Het instituut meldt verder in het onderzoek dat veel uitkeringsgerechtigden aan de grens zitten van hun financiële mogelijkheden. Driekwart van hen komt moeilijk rond. In 2012 was dat nog 69 procent.

Twee op de vijf huishoudens loopt achter met zijn betalingen. Een op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige achterstanden waardoor sprake is van betalingsproblemen. Dat is nagenoeg gelijk in vergelijking met drie jaar eerder, alleen verschuift de oorzaak van de problemen dus.

Het Nibud constateert dat de Nederlander over het algemeen beter met zijn geld om gaat dan tien jaar geleden. De helft van de huishoudens staat nooit rood, in 2005 was dat nog 36 procent. Toen zei ook 27 procent van de huishoudens te hebben meegemaakt dat hij niet kon pinnen wegens saldotekort. Nu zegt 18 procent dat het afgelopen jaar te hebben meegemaakt.

Bron(nen):

8 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 15-12-2015 - 11:05

Wordt het niet tijd dat we de ouderen gaan belonen in plaats van uit te persen. Het is bewezen dat ouderen gezonder leven als ze het financieel goed hebben. Ze ondernemen veel meer leven gelukkiger en gezonder en spenderen meer aan hun kinderen wat allemaal weer ten goede komt aan de economie en uiteindelijk komt het geld toch weer in de staatskas terecht. Nu zitten steeds meer ouderen letterlijk en figuurlijk te verzuren achter de geraniums met nog net 50 euro per week om te besteden aan eten en oplopende zorgkosten, naar de kaper gaan is een overbodige luxe. Wij Nederlanders moeten ons schamen om zo met onze ouderen om te laten gaan ze hebben soms een halve eeuw voor deze samenleving gezorgd waarin we nu miljarden aan anderen uitgeven en onze ouderen vergeten.

Door Jo. Franck (niet gecontroleerd) op zo, 13-12-2015 - 20:13

Wanneer spreekt dit kabinet zich eens positief uit voor huurders?
Dit kabinet doet er alles aan om voor de koopsector de lasten zo laag mogelijk te houden.
Voor de huursector wil men al jaren alleen forse verhogingen doorvoeren!
En dat is goed gelukt, want de vaste lasten van huurders zijn nu een molensteen om de nek geworden!
Maar ja, aan de huursector verdienen we niks, en aan de koopsector worden door veel partijen/ organisaties veel verdiend!
Bij komend nadeel van dit beleid: nu geen goedkope huurwoningen meer!
Dus mensen : laat die huursector maar links liggen, en koop een woning want deze regering en vele andere organisaties steunen je wel op een of andere manier!

Door Mieke (niet gecontroleerd) op za, 12-12-2015 - 18:36

Ca 1/2 deel van neven en nichten woont te België. We vergelijken wel eens en daar is bijna alles veel goedkoper dan in NL. Ambulance kosten ca 23%-, tandarts ca 55%-, medicijnen ca 61%-, etc etc. Zelfs benzine ca 84% ten opzichte van in NL. Ook veel minder tegenwerkende ambtenaren etc etc dan hier. Één ding valt echt op; de wegen zijn hier veel beter en veiliger. Afijn : We doen hier in Nederland dus wel écht iets fout hoor.

Door Bianca (niet gecontroleerd) op za, 12-12-2015 - 15:48

Logisch toch alles word duurder en je AOW stijgt niet mee.
Belastingverlaging geld alleen voor de werkende en de ouderen en werklozen staan weer aan de zijlijn,en dan zie je al die ministers met blije smoelen zeggen dat ze er uit eindelijk uit zijn gekomen ja hoor ze zorgen heel goed voor zich zelf.

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 21:40

Dit kabinet is er debet aan dat veel mensen betalingsproblemen hebben of nog krijgen. Hoe je het went of keert waar alleen maar afgaat en niets bij komt om te compenseren krijgt het moeilijk en dat komt niet door verkeerd budgetteren maar door stijgende vaste lasten. Het smoesje van de vergrijzing gaat ook niet op ,wat dacht u van al de asielzoekers/ vluchtelingen die gebruik maken van ons zorgstelsel dat kost ook miljoenen wat ook door ons Nederlandse burgers opgebracht moeten worden. Dan is het niet zo gek dat de kosten de pan uit reizen maar het houd een keer op om de burger maar uit te blijven knijpen. Men moet ook nog een leefbaar leven kunnen leiden zonder al teveel stress en zorgen (wat psychische en lichamelijke klachten veroorzaakt) om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen..

Door hidkees (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 10:54

Het eigen risico is een voorbeeld van: de slachtoffers de schuld geven.
Men zegt dat het is om onnodig zorggebruik tegen te gaan maar dat kan op andere manieren. Het eigen risico zorgt ervoor dat men soms afziet van noodzakelijke zorg met alle gevolgen van dien, vooral hogere kosten!

Door m.E. van den Heuvel (niet gecontroleerd) op wo, 9-12-2015 - 12:39

Ik ben het helemaal met dhr Meijn eens. Wij, een gezin van man 75 en vrouw 77, gepensioneerd met alleen pensioen van de man, hebben het ook moeilijk de laatste tijd.
Pensioen van mijn man is in de loop de jaren verminderd (metaal pensioen} en de gezondheidskosten zijn verveelvoudigd.Hadden toen we nog op middelbare leeftijd waren alles voor elkaar zo dachten we. Hebben een recreatiebungalow gekocht en de hypotheek afgelost. Wij dachten dat we wanneer we gepensioneerd waren dat we dan een nieuwe hy potheek konden aanvragen of de bungalow verkopen. Is beide niet mogelijk. Geen hypotheek na 65 jarige leeftijd en recreatie woning en de verkoop laat ook te wensen over.
Daarom ergert het me zo dat onze premier zegt dat we dan maar wat opzij moeten leggen. Waarvan dan wel? Ons spaargeld is al op geconsumeerd.
Per slot van rekening zijn wij de generatie die Nederland er na de oorlog weer bovenop geholpen hebben, maar je krijgt nu een trap na.

Door P.Meijn (niet gecontroleerd) op di, 8-12-2015 - 17:06

Het steeds hoger wordende eigen risico is voor veel gezinnen een ramp. Ons gezin bestaat uit twee personen van boven de 65 jaar en wij zijn beide chronisch ziek waardoor wij dagelijks veel medicijnen gebruiken. Zo omstreeks september - oktober hebben we beide het eigen risico opgebruikt en zijn dan 2 x 375 euro is 750 euro lichter geworden. Volgend jaar wordt dat eigen risico 385 per persoon dus wordt het voor ons beiden 770 dat we kwijt zijn. Nederland praat vaker over solidariteit, maar men vraagt er niet om ziek te worden. Als we klaar zijn met het eigen risico te betalen kunnen we de gaten die in ons huishoudgeld zijn geslagen weer proberen te dichten. Als ik nu een pensioen had dat voldoende zou zijn om die te korten snel te herstellen, dan zou ik niet klagen.