Premie zorgverzekering verdubbeld in 2045

Binnen 25 jaar zal de zorgpremie tweemaal zo hoog zijn als nu. Een basisverzekering kost dan ongeveer 240 euro per maand.

Dat blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Zorgwijzer.nl op basis van een RIVM-onderzoek in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Het RIVM verwacht dat de zorgkosten tot 2060 blijven stijgen. Dit zou gaan met een gemiddelde groei van 2,8 procent per jaar. Daarbij geldt de aanname dat het regeringsbeleid voor de gezondheidszorg niet verandert

Vergrijzing

Als de stijgende zorgkosten betaald worden via de zorgpremie zal de premie bij een jaarlijkse stijging van 2,8 procent in 2045 ongeveer 240 euro bedragen. In 2060 zou de premie uitkomen op bijna 360 euro per maand, een verdriedubbeling. De totale zorguitgave per inwoner komt dan uit op bijna 15.800 euro, aldus het onderzoek van het RIVM. Dat jaar bedragen de totale zorgkosten 291 miljard euro.

De vergrijzing speelt een belangrijke rol in de kostenstijging, vooral tot 2040 als de vergrijzing zijn piek bereikt. Ongeveer tweederde van de kostenstijging heeft een andere oorzaak dan vergrijzing. In de eerste plaats komen er meer mogelijkheden om ziekten vroegtijdig op te sporen en te behandelen. In de tweede plaats krijgen mensen een langere en intensievere behandeling en in de derde plaats komen er steeds nieuwe en dure technologieën en medicijnen op de markt.

Bron(nen):