Restitutieverzekering: wat is dat?

Met een restitutieverzekering kunt u zelf een zorgaanbieder kiezen. Maar u moet wel eerst zelf de rekening van de zorgaanbieder betalen. Daarna worden de kosten door uw zorgverzekeraar vergoed. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n restitutieverzekering?

Omdat u met een restitutiepolis naar zorgaanbieders kunt gaan waarmee de verzekeraar geen prijsafspraken heeft gemaakt, heeft de zorgverzekeraar minder invloed op de gedeclareerde kosten. Hierdoor is de premie van de restitutiepolis meestal hoger dan die van een naturaverzekering.

Restitutieverzekering: de voordelen

• U kunt zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat
• U krijgt in principe van alle zorgaanbieders de kosten vergoed
• U hebt een goed inzicht in de kosten van de door jou benodigde zorg

Restitutieverzekering: de nadelen

• U betaalt meer dan voor een naturaverzekering.
• U moet meestal de gemaakte kosten voorschieten en de rekening declareren bij de zorgverzekeraar
• De verzekeraar heeft geen speciale afspraken gemaakt met zorgverleners over prijs, kwaliteit en service

Altijd eerst zelf betalen?
Moet u de rekening bij een restitutieverzekering altijd eerst zelf betalen? Ja, in principe betaalt u de rekening eerst zelf. Daarna krijgt u het bedrag van uw verzekeraar op basis van de originele rekening terug. In sommige gevallen spreken de zorgverzekeraar en zorgaanbieder wel af dat de zorgverzekeraar de rekening direct betaalt. U hoeft dan niks voor te schieten.

Alles indienen?
Moet u bij een restitutiepolis alle rekeningen bij uw verzekeraar indienen? Nee, u bent niet verplicht om een rekening van de dokter of het ziekenhuis bij u zorgverzekeraar in te dienen. Maar als u een rekening niet voor vergoeding indient, kan uw zorgverzekeraar deze natuurlijk niet vergoeden. Aan de andere kant zal de zorgverzekeraar de gemaakte kosten dan ook niet in mindering brengen op het eigen risico.

Vergelijken
Bij het afsluiten van een zorgverzekering - of dat nu een restitutiepolis, een naturapolis of alleen de basisverzekering is - loont vergelijken vrijwel altijd. Check daarom de zorgvergelijker om te zien of u niet teveel betaalt.

2 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 7-12-2018 - 19:36

verschil zorgpolissen

Door johan van schaik (niet gecontroleerd) op za, 26-11-2016 - 11:50

U schrijft iets wat niet waar is: "Met een restitutieverzekering kunt u zelf een zorgaanbieder kiezen. Maar u moet wel eerst zelf de rekening van de zorgaanbieder betalen." Dat laatste is beslist onjuist, en schrikt mensen onnodig af om een - in wezen veel betere, en uiteindelijk ook goedkopere -restitutiepolis te nemen.

Net als bij een naturapolis dient uw zorgaanbieder (huisarts, fysiotherapeut, apotheek, specialist, ziekenhuis) de rekening gewoon zelf in bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar betaalt vervolgens de zorgaanbieder. U krijgt zelf wel meteen ook een overzicht van wat er betaald is, en wat er onder het eigen risico valt. Aan de zorgverzekeraar betaalt u vervolgens het deel dat voor uw eigen rekening komt.

Pure restitutiezorgverzekeraars als ONVZ, PNO, en de Amersfoortse, besteden geen tijd en geld aan het opstellen van afknijpcontracten met zorgaanbieders, en doen gewoon wat verzekeraars moeten doen: de rekening betalen. U draagt er dus ook nog eens aan bij dat verzekeraars zich niet kunne gaan bemoeien met de soort van zorg die u krijgt door een restitutiepolis te nemen.