Velen willen korting collectieve zorgverzekering behouden

Zorgverzekering
Getty Images

Ongeveer twee op de drie collectief verzekerden is het niet eens met de afschaffing van de collectieve korting voor de basisverzekering die volgend jaar ingaat.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Zorgverzekeraars mogen nu op de basisverzekering een collectiviteitskorting geven van tien procent. Die korting gaat verdwijnen. Op de aanvullende verzekering mogen zorgverzekeraars vijf procent collectiviteitskorting geven. Die korting blijft bestaan.
Het kabinet heeft de collectieve korting geschrapt, omdat het een sigaar uit eigen doos is. Verzekerden betalen de korting indirect zelf. Verzekeraars verhogen de premie voor iedereen en vervolgens verlagen ze de premie voor een bepaalde groep. Daarnaast leidt afschaffing van de korting tot een overzichtelijker polisaanbod.

Gemak
Een kleine zestig procent van de Nederlanders is collectief verzekerd. In 2014 was dat nog ruim zeventig procent. Zo'n twee op de drie collectief verzekerden in het onderzoek vinden dat hun verzekering nu aansluit bij hun zorgbehoefte. De helft van de collectief verzekerden doet dit uit gemak. Van die laatste groep is meer dan de helft al tien jaar of langer aangesloten bij het collectief.
Vooral bij deze laatste groep is de kans groot dat ze met een individuele dekking goedkoper uit zijn nu de collectieve korting verdwijnt. Het loont dan om aan het eind van het jaar zorgverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen naar een beter passende en/of voordeliger polis.
Op 12 november zijn alle premies van de zorgverzekering bekend. Overstappen naar een andere verzekering kan tot en met 31 december. Ieder jaar stappen tussen de zes en zeven procent van alle verzekerden over naar een andere verzekeraar. Overstappers binnen hetzelfde verzekeringsconcern worden daarbij niet meegeteld. Wordt dat wel meegerekend, dan ligt het overstappercentage op bijna tien procent.

Auteur 
Bron 
  • Prisewise Blog