PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

We betalen ruim 700 euro extra aan zorg

Naast de premie voor de zorgverzekering, geven Nederlanders gemiddeld 711 euro per jaar uit aan extra eigen bijdragen. Daaronder vallen bijvoorbeeld medicijnen en het eigen risico.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De zorgpremie kost de gemiddelde Nederlander 5.000 euro in het jaar. Daar zitten ook eventueel aanvullende verzekeringen bij. Maar vaak blijft het niet bij die 5.000 euro. Het eigen risico (tot 385), eigen bijdragen voor medicijnen en hulpmiddelen en overige kosten die niet vergoed worden door de verzekeraar, maken de zorgverzekering duurder.

9,7 miljard

In 2015 waren we per persoon gemiddeld 711 euro kwijt aan die extra betalingen; iets minder dan een jaar eerder, maar 80 procent meer dan vijftien jaar geleden. Belangrijk daarbij is de invoering van het eigen risico in 2008 en de eigen bijdrage langdurige zorg in 2013.

Gezamenlijk leidde dat tot 9,7 miljard euro aan eigen bijdragen. De totale zorgkosten van alle Nederlanders bedroegen 90,6 miljard euro.

Behandelingen en medicijnen

Van de 9,7 miljard euro aan eigen betalingen ging 20 procent naar ziekenhuizen en specialisten, 19 procent naar aanbieders van medicijnen. Andere extra kostenposten waren hulpmiddelen, tandartsbehandelingen en de ouderenzorg via de eigen bijdragen in de Wet langdurige zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Dit zijn de veranderingen in het basispakket van 2017