5 vragen over... de nieuwe Schijf van Vijf

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Getty Images

Op 4 november 2015 heeft de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding uitgebracht. Deze nieuwe adviezen over gezond eten heeft het Voedingscentrum verwerkt in de nieuwe Schijf van Vijf die dinsdag 22 maart is gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Wat is gefilterde koffie? En zijn alle noten even gezond om te eten? Gezondheidsnet vroeg het Astrid-Postma Smeets, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum.

1. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Schijf van Vijf?

"De belangrijkste wijziging is de aanbeveling om dagelijks minstens 250 gram groente te eten in plaats van de huidige 200 gram. Groente is rijk aan vitamines en mineralen en is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Andere nieuwe adviezen zijn: wekelijks peulvruchten, dagelijks een handje noten, gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie, dagelijks drie koppen zwarte of groene thee en geen twee keer vis meer per week, maar één keer. Een andere belangrijke aanpassing is dat we vruchtensap niet meer aanraden als vervanger van fruit."

2. Hoe kun je de Schijf van Vijf makkelijk invoeren in je leefstijl?

"Om het in één keer te doen, is niet realistisch. Wij adviseren het stap voor stap te doen. Eet je bijvoorbeeld altijd wit brood? Eet dan vanaf nu bruin brood. Het Voedingscentrum heeft er ook een handige tool voor ontwikkelt, mijn eetupdate. In deze tool krijg je vragenlijst over je eetgedrag en aan de hand van de uitkomst ontvang je een persoonlijk advies in je mail met tips. Heel eenvoudig."

3. Wat zijn peulvruchten?

"Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine, witte en zwarte bonen, linzen, kikkererwten, kapucijners, limabonen, kidneybonen en sojabonen. Zet ze vooral elke week op je menu. Goed voor jezelf en het milieu. Op de dag dat je peulvruchten eet, is vlees ook niet meer nodig. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden."

4. Wat is gefilterde koffie?

"Gefilterde koffie is koffie gezet met een papieren filter. In ongefilterde koffie zit cafestol, dat is een stofje dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. Gefilterde koffie, zoals gewone filterkoffie, koffiepads en oploskoffie kun je gerust nemen. Espresso en koffie gemaakt van koffiecups bevatten iets meer cafestol dan gefilterde koffie. Hier kun je beter niet meer dan 3 á 4 kopjes per dag van nemen. Kookkoffie en koffie gezet met een cafetière kun je beter niet of maximaal één kop per dag van nemen."

5. Welke noten zijn goed om te eten?

"Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten. Of ze nu ongebrand, gebrand of geroosterd zijn, maakt niet zoveel uit. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Varieer en eet niet dagelijks dezelfde noten. Ook notenpasta en pindakaas van 100 procent noten of 100 procent pinda telt mee bij noten."

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum