7 keer: hiermee belegden we vroeger ons brood

Boterhammen. Veel Hollandser krijg je het niet. We besmeren ze met boter, kaas of hagelslag bijvoorbeeld. Maar vroeger deden we er ook wel eens andere dingen op, of maakten we bijzondere combinaties met beleg. Pluslezers vertellen erover.

1. Spekvet of reuzel (kaantjes)

  • "Mijn moeder bewaarde spekvet of reuzel en deed daar een pot stroop doorheen en noemde dit stropievet." (Lucia Pas-Nieuwenhuis)
  • "Reuzel met zout en peper!" (Jan Malenstein)


Foto: Prinses Beatrix eet met een andere leerlingen een boterham, Bilthoven, Nationaal Archief.

2. Suiker!

  • "Dik boter, een heel dun laagje cacao (door een theezeefje gestrooid) en dan een dikke laag witte basterdsuiker. Krijg er subiet weer zin in, wat is dat lekker!" (Danyell Onbehauen-Frigge)
  • "Van vroeger weet ik nog: pindakaas met suiker. Heerlijk!” (Mieke Klein Entink)
  • "Appel schillen. Klokhuis eruit. Schijven bakken in de pan. Dan op witbrood met suiker." (Rob Litjens)

3. Restje avondeten

  • "Opgebakken stamppotten met een lekker korstje op wit brood." (Wilma Fransen van Schendel)
  • "Brood met een restje macaroni." (Truus Magdelyns)
  • "Zuurkoolspek met mosterd." (Hetty van Kralingen)


Foto: 1933, Nationaal Archief

4. Stroop

  • "Kaas met appelstroop." (Marianne Cremers)
  • "Plakjes banaan met appelstroop." (Wilhelmine Schilders)
  • "Bloedworst met stroop." (Jennie Klaver)

5. Kokos(brood)

  • "Plakken kokosbrood op een witte boterham." (Teun de Vries)
  • "Pindakaas met kokosnoot." (Ineke van Randeraat-Kunkeler)


Foto: 30 augustus, 1971, Nationaal Archief

6.  Zure haring

  • "Witte boterham met zure haring en een dikke laag sambal." (Jan Malenstein)

7. Speculaas

  • "Een speculaasje op witbrood. Dat was lekker!" (Thelma Blom)