Top 5 beste restaurants in Den Bosch

Houdt u van lekker eten? Spaans, Italiaans of toch liever Chinees? IENS en PlusOnline gingen voor u op zoek naar 5 heerlijke restaurants in Den Bosch.

“Eerlijk en goed” is het devies van restaurant Tonia van Langen, dat vernoemd is naar de grootmoeder van de chef. Zij leefde in een tijd van schaarste en leefde van het fruit en de groenten uit haar eigen tuin. De ‘tuin’ van haar nazaat is inmiddels uitgebreid. Hij kookt met regionale, Nederlandse en Europese producten en houdt daarbij rekening met milieu en dierenwelzijn. Een logisch gevolg van deze visie is dat het seizoen bepalend is voor hetgeen er op de kaart staat. Welke gerechten dat deze herfst oplevert? Risotto met pompoen, pecorino en amandelen bijvoorbeeld. En een carré van portobello, hazelnoten en fontina kaas. Erg lekker allemaal!

Bij Coquille vind je het gelijknamige schelpdier terug in verschillende gerechten op de kaart. De dungesneden coquille St. Jacques, pata Negra ensoufflé van coquille met een créme van artisjok en een saus van coraille, is er één van. De gebakken rogvleugel met scheermes, kokkeltjes, mossel, coquille en zeekraal en een saus van schelpdiertjes weer een ander. Toch is de coquille niet zó prominent op het menu aanwezig om de naam van het restaurant te verklaren. Dat het restaurant in Den Bosch ligt, heeft ook een rol gespeeld. Op verschillende plaatsen in de stad zie je namelijk afbeeldingen van dit schelpdier opduiken. Deze doen dienst als wegwijzer voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela die door deze stad loopt.

Aan historisch besef geen gebrek in Den Bosch. Achter de naam van restaurant ’t Misverstant zit namelijk óók een verhaal. Het is vernoemd naar het pand waarin het vroeger was gevestigd. Tijdens een verbouwing zijn de ankercijfers in de verkeerde volgorde geplaatst. Het gebouw zou volgens deze cijfers uit 1149 stammen, wat onmogelijk is. Er stonden toen helemaal nog geen stenen gebouwen in deze regio! Om verdere misverstanden te voorkomen: ’t Misverstant is niet meer in dit pand gevestigd, maar in de Verwerstraat. Op het oorspronkelijke adres runnen dezelfde eigenaren nu Brasserie Méprise, nummer vier in deze top 5. Ze hebben de naam van het oude pand meegenomen naar het nieuwe adres. In ieder geval verdienen zowel de Brasserie als het restaurant een bezoek. En niet alleen vanwege de rijke –hetzij enigszins verwarrende– historie...

De 5 beste restaurants in Den Bosch

Tonia van Langen, Internationaal

De Opera, Internationaal

Coquille, Internationaal

Brasserie Méprise, Mediterraan

‘t Misverstant, Frans

Voor u geselecteerd door IENS

 

Bron(nen):
  • www.IENS.nl