Bent u allergisch?

Symptomen van een allergie

Moet u vaak niezen? Rode buik na het dragen van een riem? Gaan u lippen prikkelen als u noten eet? Misschien bent u allergisch. Maar hoe herkent u een allergie? Een overzicht van de algemene symptomen.

Niesbuien, tranende ogen en loopneus
Enorme niesbuien, een loopneus en rode, jeukende en tranende ogen horen vaak bij hooikoorts. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor de stuifmeelkorrels (pollen) van gras en bomen. Ook de haren, huidschilfers of veren van dieren kunnen voor de niesbuien en geïrriteerde ogen zorgen.
De rode ogen en de loopneus komen in sommige gevallen ook bij voedselallergie voor.

Zwaar ademen, 'piepen' en hoesten
Zwaar ademen, 'piepen' en hoesten kan horen bij astma. Astma wordt net als hooikoorts meestal veroorzaakt door huidschilfers van dieren en huisstofmijt. Door de stoffen die vrijkomen bij een allergische reactie, worden de luchtwegen smaller en hierdoor haalt u moeilijker adem. U gaat 'piepen'.

Jeuk, roodheid en schilfering (eczeem)
Verschillende stoffen kunnen jeuk en eczeem veroorzaken. Voorbeelden zijn nikkel, rubber en pleisters. Na direct contact met een van die stoffen waarvoor u allergisch bent, kan de huid rood worden en gaan jeuken.

Kinderen onder de 4 jaar kunnen ook eczeem krijgen bij een allergie voor bepaalde soorten voedsel, een voedselallergie. Wanneer bepaalde voedingsmiddelen op de huid terechtkomen, kan de huid daar (vooral bij jonge kinderen) ook op reageren.

Voedselallergie
Prikkelende keel en lippen, zwelling van de tong, dichtgeknepen keel, droge hoest, buikpijn, overgeven en diarree. Al deze symptomen kunnen bij een voedselallergie horen. Na het eten van bijvoorbeeld pinda's, noten, vis, schelpdieren (mosselen) of koemelk kunnen de mond of lippen gaan prikkelen.

In sommige gevallen kan de tong opzwellen en de keel gaan dichtzitten. Ook diarree of overgeven na het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan een vorm van voedselallergie zijn.

Shock (anafylactische reactie)
In sommige (ernstige) gevallen blijft de allergische reactie niet beperkt tot één orgaan, en is er sprake van een shock. Dan reageert het hele lichaam op de allergie. Alle bloedvaten in het lichaam verwijden. De persoon heeft dan bijna geen bloeddruk meer en kan zelfs overlijden.

Deze heftige reacties kunnen bij elke vorm van allergie voorkomen, vooral bij bijvoorbeeld wespen- of bijensteken. Ook wanneer iemand medicijnen ingespoten krijgt waar hij allergisch voor is, kan hij in shock raken.

Allergie of intolerentie
Als uw lichaam sterk reageert op voedsel, kan het ook een intolerantie zijn. Hierbij komt het niet door het afweersysteem, maar de klachten lijken wel op een allergie. Al krijgt u vooral diarree en buikpijn als u ergens intolerant voor bent. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een lactose-intolerantie. Als u wilt weten of het een allergie of een intolerantie is, kunt u dit laten testen.

1 Reactie

Door Karin Reuver (niet gecontroleerd) op vr, 26-7-2019 - 17:04

Toen vroeger, in de jaren 90 meer bekend werd gemaakt over de ziekte epilepsie, had een Amerikaanse professor gezegd dat de epilepsiepatienten beter geen vlees konden eten. Wegens vlees een bepaalde werking op de hersenen heeft. Epilepsie kreeg ik door dat mijn moeder tijdens zwangerschap (6 maanden ) door een hond die tegen haar aansprong, achterover viel,waarvan ik dus in de kleine hersenen een litteken heb overgehouden van een wondje. Wat vele gevolgen heeft gehad in mijn leven. Zoals leren, realiseren, 't bedenken wat je gaat zeggen, verwerken enz. Toen ik 21 was, kreeg ik geen aanvallen meer,wegens ik volgroeid was. Op m'n 54 werd ben ik gestopt met vlees eten. Wegens de stoelgang hoe langer, hoe minder werd, als gevolg lichte buikpijn en dus de darmen gevoeliger werden en waar ik medicijnen voor kreeg. Ook ben ik allergisch voor bepaalde stoffen, zoals elastiek, wol, perzik en kiwi. Mijn vraag is of je in de loop der tijd van vele medicijnen slikken allergie kunt oplopen. En een extravert of een introvert zit wel verschil tussen.