Allergisch voor voeding

Van jeuk tot benauwdheid

Getty Images

De meeste mensen verdragen alle soorten voedingsmiddelen. Sommigen reageren echter allergisch op bepaalde bestanddelen van, of toevoegingen in de voeding.

Bij een voedselallergie maakt het afweerapparaat antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk en noten.

Symptomen

Na het eten of drinken ontstaan klachten van de huid, het maagdarmkanaal, de luchtwegen of van hart- en bloedvaten. De meest voorkomende klachten zijn: netelroos, huiduitslag, jeukende ogen, dikke oogleden, opgezette lippen, neusverkoudheid, benauwdheid, migraine, diarree, misselijkheid en buikpijn.

Diagnose

Het is niet makkelijk vast te stellen of er sprake is van een voedselallergie. Er kunnen veel verschillende klachten zijn en er zijn talloze voedingsmiddelen. Allereerst is het belangrijk of iemand zelf ideeën heeft over welke voedingsmiddelen de allergie veroorzaken. Een vraaggesprek door een arts kan hierbij helpen.

Een bloedonderzoek kan meer informatie geven over de allergie. De antistoffen die bij een allergie worden aangemaakt, zijn namelijk terug te vinden in het bloed. Met een test kunnen deze antistoffen in het bloed worden aangetoond, uitgesplitst per voedingsmiddel. De voedingsmiddelen die in het vraaggesprek als ‘verdacht’ naar voren zijn gekomen, worden ook getest.

Een andere onderzoeksmethode is een zogenaamd allergeenvrij dieet. Door het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen kan worden geprobeerd de allergie te achterhalen. Aan het begin van een allergeenvrij dieet mogen alleen voedingsmiddelen worden gegeten die de allergische klachten verminderen. Daarna mag stap voor stap een bepaald voedingsmiddel worden toegevoegd aan de voeding. Als er klachten optreden heeft men de boosdoener gevonden.

Behandeling

De beste methode is de voedingsmiddelen die de allergie veroorzaken te vermijden. Een diëtist kan helpen een dieetadvies op te stellen voor een gezonde en evenwichtige voeding.

Ernstige allergische reactie

In heel ernstige gevallen krijgen mensen een anafylactische shock door voedselallergie. Deze allergische reactie komt gelukkig slechts zelden voor, maar is levensgevaarlijk. Elk voedingsmiddel kan deze shock veroorzaken, maar noten, vis, schaal- en schelpdieren, melk, eieren, koriander en knolselderij zijn berucht.

Het eerste verschijnsel is jeuk in de mond. Je voelt je slap worden, krijgt een hijgende, piepende ademhaling en valt flauw. Als gevolg van een grote hoeveelheid van de stof histamine in je lichaam daalt je bloeddruk plotseling. Ook stagneert de bloedcirculatie. Er is dan een zeer snelle behandeling nodig om je leven te redden. Deze bestaat uit injecties met adrenaline en antihistaminica.

Auteur