Bescherm uzelf tegen de eikenprocessierups

Getty Images

De eikenprocessierups kan voor flink wat overlast zorgen. De boosdoeners bij deze plaag zijn niet de rupsen zelf, maar hun zogenaamde netel- of brandharen.

Elke rups heeft zo’n 700.000 haartjes die makkelijk afbreken en met het minste zuchtje wind kan worden verspreid. Vooral van half mei tot juni wanneer de beestjes haren krijgen komen er veel haren in de lucht. In juli tot september kunnen er haren uit de lege nesten waaien. Deze zijn vrijwel onzichtbaar voor het blote oog.

U hoeft dus niet direct in aanraking te zijn geweest met de rupsen om klachten te krijgen. De brandharen waaien door de lucht en dringen met hun weerhaakjes in de huid, ogen en luchtwegen. Niet iedereen heeft hier evenveel last van. Maar vooral mensen die veel in aanraking komen met de brandharen of allergisch zijn, kunnen flink last hebben van irritatie.

Klachten

De meeste mensen krijgen last van jeuk en/of uitslag. Soms treedt dat al snel op, vaak duurt het een paar uur voordat de eerste klachten zich aandienen. Vervelend, maar niet echt gevaarlijk. De meeste klachten verdwijnen na een paar dagen. Wanneer u de brandharen hebt ingeademd kunt u last krijgen van een geïrriteerde neus of keel. Ook uw ogen kunnen irritatie gaan vertonen.

Sommige mensen zijn allergisch en reageren veel sneller en feller op de brandharen. Dan is het verstandig om uw huisarts te raadplegen. Deze kan een antihistaminicum voorschrijven om de allergie te bestrijden.

Voorkomen

Het beste kunt u niet onder bomen met rupsen doorfietsen of -lopen en natuurgebieden waar de rupsen zitten vermijden. Ook in de bomen die vorig jaar besmet waren, kunnen nog steeds oude nesten met brandharen zitten. Wanneer u er niet omheen kan, bedek dan uw armen, benen en hals zo veel mogelijk. Ga niet op de grond zitten.

Laat de rupsen en nesten met rust en raak ze niet aan, ook geen dode rupsen op de grond. Wanneer u in aanraking bent gekomen met de haren, ga dan niet wrijven of krabben, maar was of spoel uw huid en ogen met water. Sommige mensen raden ook aan om eerst uw huid met plakband te strippen om de haartjes te verwijderen.  Uw kleren kunt u het beste goed wassen, bijvoorbeeld in de wasmachine op 60 graden.

Bronnen:
Rapport 'Gezondheidsgevolgen van blootstelling aan brandharen van de eikenprocessierups'
Folder RIVM

Auteur