e-Readers getest door Pluslezers: ''Dit jaar koop ik er één!''

Ieder jaar komen er tientallen e-readers op de markt. Hoe kiest u de beste? Tijd voor een test.

Nooit meer gesleep met dikke pillen op vakantie. In plaats daarvan gaat er een vederlicht schermpje mee waar alles op staat. Dat biedt de e-reader, een apparaatje met een prettig leesbaar zwart-witscherm waarop u honderden digitale boeken kunt opslaan en lezen. De e-reader wint langzaam maar zeker terrein en inmiddels zijn er naar schatting tienduizenden van verkocht. Precieze cijfers ontbreken, omdat er tientallen aanbieders en aanbiedertjes zijn. De Consumentenbond deed eerder dit jaar al een test en waarschuwde voor behoorlijk wat kaf tussen het koren.

De hoogste tijd om met twee Pluslezers vijf e-readers onder de loep te nemen. Veellezer Henny Belt is benieuwd hoe het zit met het leesgemak: leest zo’n ding echt net zo prettig als papier? En Wim Rijnholt, sinds een half jaar de blije bezitter van een e-reader, wil weleens weten wat andere modellen te bieden hebben.
 

Prettig scherm

Het leesgemak hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van het scherm. De meeste e-readers hebben een zogeheten e-ink-scherm. Dat bestaat uit piepkleine zwart-witte balletjes en ziet er inderdaad uit als papier. Zo’n scherm gebruikt nauwelijks stroom, trilt niet, geeft geen licht en leest bijzonder prettig. Een e-ink-scherm heeft ook minpunten: het heeft geen kleuren en je kunt niet in het donker lezen. Tester Wim Rijnholt heeft daar bij de aanschaf van zijn e-reader rekening mee gehouden en kocht er direct een hoes bij met een handig leeslampje. Zo’n hoes is geen overbodige luxe, want e-ink-schermen zijn kwetsbaar en een beschadiging kan zorgen voor een storende en blijvende ‘vlek’. Hoesjes zijn onder meer verkrijgbaar bij www.easereader.nl en www.geckocovers.nl.

Er bestaan ook e-readers met ‘ouderwetse’ lcd-schermen, zoals de geteste Aluratek. Deze modellen zijn vaak goedkoper, maar ze lezen minder prettig. Dat geldt dus ook voor betere lcd-schermen van de populaire tablets, zoals de iPad en de Samsung Tab. Deze apparaten zijn eigenlijk minicomputers waar u van alles mee kunt, zoals e-mailen, internetten en filmpjes kijken. Urenlang boeken lezen is op een goede e-reader prettiger.
 

Digitale boeken

Het aanbod aan digitale boeken (e-books)
groeit en inmiddels zijn er duizenden titels verkrijgbaar, maar het is nog steeds slechts een fractie van het papieren aanbod. Digitale boeken zet u in principe met uw computer op het geheugen van de e-reader (handig als de e-reader een SD-geheugen heeft: op de losse geheugenkaartjes kun je veel boeken opslaan). Dat gaat een beetje zoals muziek op een mp3-speler zetten. Voor e-books zijn zogeheten .epub-bestanden nu de standaard. Deze zijn onder meer via www.biblioo.nl gratis beschikbaar, maar dat zijn de auteursrechtvrije klassiekers en andere ramsj.

De populaire titels moet u gewoon kopen. Dat kan bij online boekwinkels, zoals www.bol.com, www.ako.nl en www.bruna.nl. Nadat u voor het e-book betaald hebt (bijvoorbeeld met uw creditcard) krijgt u per e-mail een link toegestuurd waarmee u uw e-book kunt downloaden. Het boek wordt dan op uw computer opgeslagen. Vervolgens kunt u het e-book overzetten op uw e-reader. Sommige e-readers kunnen de e-books rechtstreeks opslaan (zie testresultaten). In de betere boekhandel en op internet vindt u soms usb-sticks (eBooksticks) met daarop één of meerdere titels. Wilt u een e-book cadeau doen en geeft u graag iets tastbaars? Bij www.krasboek.nl koopt u een boekomslag mét een code, waarmee je op de computer een boek kunt downloaden. Ook interessant is de dienst van www.elinea.nl.

U neemt dan geen compleet abonnement op een krant of tijdschrift, maar downloadt bepaalde artikelen die u op uw e-reader kunt lezen. Vreemd genoeg zijn e-books niet veel goedkoper dan papieren boeken. Dat komt voor een deel door de btw: die is voor een gewoon boek 6 procent, maar voor e-books 19 procent. Tenzij het e-book op een usb-stick staat, want dat is voor de wet een ‘drager’ en dan is het tarief weer 6 procent.

 

Kosten-baten

Een goedkoop alternatief voor papieren boeken, waarmee u de aanschafprijs op den duur terugverdient, is de e-reader niet. Integendeel. Wel zijn e-readers verbazingwekkend lichte en handzame apparaatjes, die vooral echte boekenwurmen veel leesplezier en gemak bieden. Pluslezeres Henny is na afloop van de test enthousiast: “Ze zijn niet goedkoop, maar dit jaar koop ik er een.”

De testpersonen

Henny Belt (62) uit Leiden. Leest zoveel dat ze haar boeken thuis niet meer kwijt kan. Een e-reader, waar met gemak honderden boeken op passen, zou daarom een uitkomst zijn. Maar ze twijfelt nog over het leesgemak.

Wim Rijnholt (75) uit Nijmegen. Kocht een half jaar geleden een e-reader en heeft daarop inmiddels 17 boeken gelezen. Is vooral te spreken over het handzame formaat en het feit dat je altijd boeken bij je hebt. Is nieuwsgierig naar wat er nog meer te koop is.

De e-readers

Aluratek Libre eBook Reader Pro
Scherm: 5 inch (12,7 cm)
Gewicht: 220 gram
Adviesprijs: €99,99

De goedkoopste e-reader uit de test heeft als enige een lcd-scherm. Zo’n scherm is niet zo mooi zwart-wit als de e-ink-schermen van de andere apparaten, eerder een beetje groen. Lcd leest onrustiger en bovendien is de batterij sneller leeg. “Geen touch­screen”, merkt Wim Rijnholt op. De bediening met de (vele) knoppen vergt enig speurwerk. Zo is de aan-uitknop wat pietepeuterig weggestopt onder in het scherm. “De bediening is beslist lastig”, vindt ook Henny Belt. Verder is het een redelijk compleet apparaat met veel mogelijkheden, zoals het aanpassen van de lettergrootte en het draaien van het scherm. Aan te raden voor: wie niet te veel wil uitgeven aan een redelijk complete e-reader en geen uren leest.

Kobo Touch Edition
Scherm: 6 inch (15,24 cm)
Gewicht: 185 gram
Verwachte adviesprijs: rond de €130 (komt dit najaar op de markt)

Een eenvoudig en mooi ontwerp: één aan-uitknop en één menuknop. Wat een verschil met de Aluratek! De bediening gebeurt hier op de touch­screen. Dat doet denken aan de iPad, die geroemd wordt om het gebruiks­gemak. Met de Kobo kunt u via wifi internetten en direct boeken aanschaffen. “Handig, zo’n balk onderin waarmee je snel kunt bladeren”, ontdekt Henny. Wel vindt ze de pagina’s wat klein. “Ik lees snel, dus dan moet ik heel veel bladeren.” Wim is te spreken over de touchscreen, maar mist wel een aantal mogelijkheden, zoals aantekeningen maken en het contrast instellen.
Aan te raden voor: wie op zoek is naar een eenvoudig te bedienen en betaalbare e-reader zonder onnodige knopjes, toeters en bellen.

Kindle 3 Wifi
Scherm: 6 inch (15,24 cm)
Gewicht: 240 gram
Adviesprijs: 139 dollar
(bij www.amazon.com)

“Een stuk lichter dan ik dacht”, zegt Henny. De Kindle 3 heeft een toetsenbord en is daardoor groot, maar is minder dan een centimeter dun en vederlicht. Het scherm valt ook goed in de smaak. Wim is te spreken over de bladerknoppen links en rechts. “Maar dat toetsenbord lijkt me overbodig.” Dat is niet helemaal waar, want via wifi kun je met de Kindle digitale boeken, kranten en tijdschriften kopen bij de Amerikaanse internet-boekwinkel Amazon. Dat maakt hem ook bruikbaar zonder tussenkomst van een computer. Het aanbod is wel overwegend Engelstalig. Aan te raden voor: wie het grotere formaat geen bezwaar vindt en veel Engelstalige boeken of tijdschriften en kranten wil lezen.

Oyo van Selexyz
Scherm: 6 inch (15,24 cm)
Gewicht: 240 gram
Adviesprijs: €149

Tijdens het testen wordt de Oyo ook wel gekscherend de ‘Ojee’ genoemd, want op sommige belangrijke punten werkt de e-reader niet soepel. Zo zou het scherm automatisch moeten meekantelen van liggend naar staand. Maar dat werkt niet of langzaam. Ook het opbouwen van een nieuw scherm lijkt langer te duren. Dat maakt vlot bladeren onmogelijk en het leest wat stotterig. “Het is net of het scherm niet doet wat ik wil”, oordeelt Henny. Wim loopt tegen dezelfde ongemakken aan, maar is ook positief over het scherm: “Zeer goed leesbaar.” De Oyo biedt ook toegang tot internet via wifi. Aan te raden voor: wie graag een Oyo wil, kan beter even wachten; er komt een update aan die de ongemakken moet verhelpen.

Sony PRS 650
Scherm: 6 inch (15,24 cm)
Gewicht: 220 gram
Adviesprijs: €229

Wim: “Aaah, deze komt me bekend voor!” Hij heeft het kleinere broertje van deze Sony al een half jaar in huis. “Ik vind die van mij toch makkelijker, want die past precies in mijn binnenzak. Deze is net iets te groot.” Henny is juist zeer te spreken over het royale beeldscherm en de mogelijkheden, zoals het instellen van het contrast, aantekeningen maken en elektronische ezelsoortjes aan pagina’s toevoegen. De combinatie van knoppen en touch­screen is prettig. Een minpunt heeft Wim inmiddels ook ontdekt: “Bij mij slijt het zilver al van de knopjes af. Toch jammer van zo’n duur apparaat.” Aan te raden voor: wie het beste van het beste wil, dat kan betalen én er eentje weet te vinden, want de vraag overstijgt op dit moment het aanbod.

Voor meer reviews over specifieke modellen kunt u terecht op deze website: www.ereaders.nl

Lees ook op PlusOnline:

Bron(nen):
  • Plus Magazine