Getest: het beste speelgoed voor kleine kinderen

Sinterklaas staat voor de deur, dus veel (groot)ouders zijn op zoek naar leuk speelgoed voor de (klein)kinderen. Wie het beste speelgoed uit de test wil, koopt...

...Bla Bla Blocks (voor peuters van 0-3 jaar), Playmobiel Mobiele aanvalstoren van de dwergen (voor kleuters van 4-5 jaar) en Squirrels go Nuts (voor kinderen van 6-7 jaar).

Dit speelgoed is verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2018. De Bla Bla Blocks (€45) zijn een combinatie van constructief speelgoed en leren, aldus de jury. Het stimuleert de fantasie en creativiteit van het kind. Door de variatie in vormen, afbeeldingen en kleuren nodigen de bokken jonge kinderen uit om van alles te bouwen. Dit bevordert de fijne motoriek, constructievaardigheid en creativiteit. Vervolgens zullen de kinderen merken dat er melodietjes, muziekjes of zinnetjes te horen zijn als ze bepaalde blokjes in het 'magisch raam' plaatsen. Dit maakt het speelgoed extra leuk en spannend.

Kleuters

De jury vindt Playmobiel Mobiele aanvalstoren van de dwergen (€75) geweldig speelgoed, vooral voor jongens. Het is zeer gedetailleerd, heeft een prima kwaliteit en is erg mooi. Er kunnen kanonskogels en pijlen worden afgevuurd en delen van de toren kunnen de kleuters weghalen en weer opbouwen. Er zitten drie dwergen/ridders bij plus een trol, waardoor de kinderen volop fantasie/rollenspel kunnen spelen. Het is leuk om alleen om met een vriendje te spelen. Het in elkaar zetten van de toren vraagt de nodige constructieve vaardigheid. Het is wel prettig als een ouder wat hulp biedt bij het in elkaar zetten om te veel frustratie te voorkomen.

Jonge kinderen

Squirrels go Nuts (€15) is een mooi en leuk vormgegeven smartgame voor één kind. Het is een vierkant bord waarop de speler rechthoekige stukken moet verschuiven om vanuit de beginsituatie een probleem op te lossen. Op de meeste stukken zit een eekhoorn met daarvoor een gaatje waarin een eikel ligt. Door de stukken op de juiste manier te verschuiven vallen de eikels in de juiste gaatjes op het speelbord. Dit zorgt voor een leuk effect dat jongere kinderen zal enthousiasmeren. Squirrels go Nuts stimuleert ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Het spel vereist planning: een kind moet logisch nadenken en vooruitdenken. Het kind moet zich goed  concentreren op het probleem en naarmate de oplossingen ingewikkelder worden, is ook steeds meer volgehouden aandacht nodig.

Bron: www.speelgoedvanhetjaar.nl/Winnaars-2018