Net getest: Teufel RADIO ONE

Getty Images

Tegenwoordig gebruiken veel mensen de wekker van hun smartphone om in de ochtend op tijd te ontwaken. De traditionele wekkerradio leek lange tijd op zijn retour. Toch worden er nog steeds nieuwe, hoge kwaliteit modellen uitgebracht. Onze tech-redacteur David de Wilde kreeg de kans om de Teufel RADIO ONE Bedroom Speaker te testen.

De Teufel RADIO ONE is meer dan het op het eerste gezicht lijkt: het is een wekkerradio, maar ook een speaker waarmee je muziek kunt afspelen van bijvoorbeeld streamingdiensten als Spotify. Ook kun je uiteraard radio ontvangen.

In de doos

De Teufel RADIO ONE arriveert met bijgeleverde power-adapter, twee reserve-voetjes voor de onderkant en een handleiding. 

Uiterlijk 

Persoonlijk vind ik deze wekkerradio erg stijlvol vormgegeven. Hij is grijs, horizontaal en valt niet enorm op, maar past door de rustige grijze tint naadloos in mijn interieur. Als hij uit staat, ziet hij eruit als een losse speaker, maar in de aan-stand licht het display op achter de grijze stof die over de voorkant spant. Slim opgelost. 

Aansluiten

De Teufel RADIO ONE is voorzien van verschillende aansluitvormen. Hij heeft zoals gezegd een power-adapter waarmee je hem op het stopcontact kunt aansluiten. Er is echter ook een USB-poort om hem te verbinden met een computer of laptop, een AUX ingang waarmee hij kan worden aangesloten als speaker. De Teufel RADIO ONE is ook voorzien van DAB+ technologie die storingsvrije ontvangst mogelijk maakt . Tot slot is er een uittrekbare antenne (aan de onderkant) die helpt het radiosignaal nog beter te ontvangen. Echter, voor mij persoonlijk was dit niet nodig, het signaal kwam glashelder binnen zonder de antenne te gebruiken.

Ook is de Teufel RADIO ONE voorzien van Bluetooth aansluiting. Zo kun je hem aan nog meer afspeelapparaten koppelen. Het is dus een zeer functioneel apparaat, dat niet slechts één functie vervult maar past binnen een bredere installatie, bijvoorbeeld de desktop PC waarop u uw muziekcollectie bewaart, of waar u vanaf streamt.

Bediening

De wekkerradio wordt primair bediend met de multifunctionele draaischijf aan de bovenkant, voorzien van ribbels. Erg ergonomisch, op deze manier kan je vinger niet wegslippen en je word niet geforceerd om onnatuurlijke bewegingen te maken met je pols. Je gebruikt deze knop als volumewiel, maar ook om te wisselen van radiostation.

Getty Images

Verder zijn er knoppen om meerdere alarmen in te stellen, een slaap-knop die het geluid automatisch laat afzwakken na verloop van (vooraf aangegeven) tijd, handig voor mensen die graag met muziek in slaap vallen. De draaischijf in het midden fungeert ook als snooze-knop: vrij logisch, als je slaapdronken met je hand op de top drukt houdt hij op met lawaai maken, precies wat je wil van een wekkerradio. Zolang u zich daardoor maar niet verslaapt, natuurlijk!

Op het display wordt weergegeven welk radiostation u momenteel beluistert. De tijd kan worden weergegeven in een 12 of 24-urige klok. 

Geluid

Er komt een uitstekend, zuiver geluid uit deze wekkerradio. Er zit een goede bass onder, die vanuit de achterkant komt. Wanneer ik het achterpaneel aanraak, voel ik de vibraties. Dankzij de voetjes trilt de wekkerradio zelf echter niet van het nachtkastje af.

Het is natuurlijk altijd fijn om gewekt te worden met wat goede muziek waar recht aan wordt gedaan. Dit is duidelijk een voordeel ten opzichte van de smartphone: tenzij je deze aan een aparte speaker koppelt, klinkt het altijd wat ingeblikt. De Teufel RADIO ONE produceert juist een fijn en rijk geluid, het deed mij terugdenken aan vroeger, op een positieve manier. Maar misschien lag dat ook aan mijn keuze van radiostation.

Conclusie

Het is alweer even geleden dat ik een heuse wekkerradio in handen heb gehad, maar de Teufel RADIO ONE stelt niet teleur. Als u deze wekkerradio koopt, kunt u de smartphone wel opzij leggen: je wordt echt lekker wakker met het fijne geluid dat dit apparaat produceert. De wekkerradio is voorzien van een breed scala aan aansluitingen, waardoor hij multifunctioneel wordt: u kunt hem overdag ook gebruiken als speaker en koppelen aan andere (smart) apparaten in uw huis.

Al met al kan ik u de Teufel RADIO ONE van harte aanbevelen.

Auteur