Test: de beste basislaptop

Bijna niemand kan zonder computer en al jarenlang is die computer voor de meesten een laptop. Makkelijk mee te nemen en ze presteren prima. Wie toe is aan een nieuwe laptop en een budget heeft tot 700 euro, komt uit bij...

...de HP Pavilion 15-cs. Dat blijkt uit de Laptop Best Buy Guide van Tweakers.nl. De testers hebben een voorkeur voor het HP-model met typenummer 15-cs3717nd (€650).

Deze laptop is ongeveer 1,8 cm dik en weegt net geen 1,7 kg. Het is daarmee een behoorlijk compacte en lichte 15,6 inch laptop die je goed mee kunt nemen. De behuizing is deels van plastic. De bovenkant van het scherm en rond het toetsenbord  zijn van metaal. Minpuntje is dat de plastic onderkant slap aanvoelt. Het scherm geeft een scherp beeld en prima inkijkhoeken. De kleurweergave is in orde, maar niet heel nauwkeurig.

Tot verbazing van de testers was er een iets duurdere en snellere processor in de laptop geplaatst dan volgens de specificaties. Dat heeft iets te maken met tekorten bij Intel, de producent van de processors. Het is niet gegarandeerd dat in alle laptops een snellere processor wordt geplaatst, maar het kan voorkomen.

Budgetlaptop

Een kopers die de laptop alleen gebruikt voor eenvoudige taken, zoals surfen op internet, tekstverwerken en video's kijken, kan met een budgetlaptop goed uit de voeten. Dat is een laptop van maximaal 500 euro. De Lenovo Thinkpad E490 (€500) is de beste in die categorie. Deze laptop heeft een stevige behuizing en een prettig toetsenbord. De accuduur is met tien uur tijdens het browsen erg goed voor een laptop in deze prijsklasse. Het scherm is in de basis goed, maar de helderheid had beter gekund. Voor licht gebruik is de processor voldoende.

Bron(nen):