Test: de beste camping

In het begin van het nieuwe jaar maken veel mensen hun vakantieplannen. Kampeerders die op zoek zijn naar de beste camping in Nederland kunnen het beste boeken bij...

...De Helfterkamp in Vaassen (groene camping) of De Paal in Bergeijk (gezinscamping). In het buitenland zijn Hedesunda in Gävleborg in het Zweedse Norrland (groene camping) en Les Coudoulets in Pradons in de Franse Ardèche (gezinscamping) de beste.

Dat blijkt uit de presentatie van de ANWB Camping van het jaar Awards 2019. Anders dan in voorgaande jaren was de Camping van het Jaar-verkiezing dit jaar voor het eerst een volledige publieksverkiezing. Er werden ruim 35.000 stemmen uitgebracht. In voorgaande jaren koos een vakjury de Campings van het Jaar. 

Nederland

Camping De Helfterkamp (groene camping) in Vaassen is een kleine, rustige, charmante gezinscamping op de Noord-Veluwe. De gemoedelijke sfeer spreekt met name gezinnen aan met jonge kinderen en senioren. De eigenaren van de camping runnen een agrarisch bedrijf en daardoor straalt alles op de camping het boerenleven uit. De kampeerplekken liggen aan de randen van verschillende ruime velden. Vier daarvan zijn autovrij. De boerenschuur is een slecht-weer-accommodatie met een bibliotheek, televisiehoek en een poolbiljarttafel.
De Paal (gezinscamping) in Bergeijk is geschikt voor gezinnen met jongere kinderen en buiten het hoogseizoen voor sportieve rustzoekers. De camping ligt midden in een groot bos. Het terrein heeft voor het merendeel autovrije staanplaatsen op open velden of in het bos.

Buitenland

Hedesunda (groene camping) in Gävleborg in het Zweedse Norrland is een parkachtige camping op een eilandje in de Dalälven. Het eiland is via een brug te bereiken. Het is een water- en bosrijke omgeving. Kampeerders kunnen met een roeibootje naar een drijvende sauna varen. Er is een strand met enkele dennenbomen en rotsen. Er zijn een zwemsteiger en twee bootsteigers. De standplaatsen liggen op een enigszins hellend grasveld met groepjes bomen.

Les Coudoulets (gezinscamping) in Pradons in de Franse Ardèche is een licht glooiende camping op bebost terrein aan de rivier Ardèche. De camping heeft een eigen toegang tot een strandje. De kampeerplekken liggen aan rechte straatjes. De meeste zijn afgebakend met lage heggen en struikgewas en bomen zorgen voor beschutting. Voor de sportieve vakantieganger heeft de camping begeleide wandeltochten en verschillende fietsroutes. 
 

Bron(nen):
  • ANWB