Test: de beste luchtreiniger

Vrouw zit naast een luchtreiniger
Getty Images

Als de buitenlucht vies is of als je ook binnenshuis last van hooikoorts hebt, kan een luchtreiniger een verstandige aankoop zijn. Zo'n apparaat haalt ook nog eens bacteriën en virussen uit de lucht. De beste is...

Rolfstone Air Balance XL. 

Dit blijkt uit een recente test van de Consumentenbond, gepubliceerd op de website. De Rolfstone Air Balance X (€250) reinigt de lucht in huis met een HEPA H13-filter en een koolstoffilter. Hij kan erg goed kleine deeltjes uit de lucht filteren, zelfs virusdeeltjes en deeltjes als pollen en rook. Met een nieuw filter reinigt de Rolfston zeer goed. Per uur filtert deze luchtreiniger dan zo'n 450 kubieke meter. Dat is prima voor een kamer van zo'n 28 vierkante meter. Met een verouderd filter daalt de prestatie van de luchtreiniger tot goed.

Alle luchtreinigers hebben last van afnemende prestaties als het filter oude wordt. Fabrikant Rolfstone adviseert daarom het filter elk half jaar te vervangen. Het apparaat is krachtig in verhouding tot zijn grootte en relatief zuinig met stroom. De luchtreiniger heeft vier snelheden, een automatische modus en een luchtkwaliteitssensor. Een minpuntje is dat hij gassen en vluchtige organische stoffen onvoldoende filtert. Ook is het apparaat met 4,9 kilo aan de zware kant.

Auteur