Test: de beste magere kwark

Veel mensen ontbijten liever met kwark dan met een boterhammetje. Kwark is in feite hele jonge kaas, en daarom noemen de Fransen het ook fromage blanc (wittekaas). Het is dus iets anders dan yoghurt. De beste magere kwark in de supermarkt is Biogarde kwark van Albert Heijn.

Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Magere Biogarde kwark (€1,43 voor 500 gram) is een lekkere kwark waarop weinig is aan te merken. Het is de enige kwark in de test waarbij zowel de dikte als de zure smaak precies goed zijn. Van andere kwark is de structuur ofwel te dun of te dik. Veel andere kwark is ook een beetje of veel te zuur. Op het punt van dierenwelzijn krijgt de kwark van Albert Heijn een 10 als testoordeel, net als nog vier andere biologische kwark in de test. De Magere Biogarde kwark is niet de lekkerste. De testers geven de Albert Heijn kwark een 6,6 voor de smaak. Jumbo Verse frisse Franse kwark mager en Lidl Milbona Magere Franse kwark krijgen met een 6,9 en een 6,8 een iets hoger rapportcijfer van het smaakpanel.

Eiwit

Magere kwark bevat nauwelijks vet en geen toegevoegde suikers. Vergeleken met andere zuivelproducten heeft kwark een hoog eiwitgehalte, gemiddeld bijna negen procent. Op veel verpakkingen staat dit ook prominent vermeld. Fabrikanten lijken zich, volgens de Consumentenbond, daarmee expliciet te richten op (kracht)sporters. Toch moeten recreatieve sporters zich hier niet op blind staren. In principe krijgen Nederlanders namelijk meer dan genoeg eiwit binnen. En of een bakje 10% of 9% eiwit bevat, zal het verschil niet maken.

Ben jij een échte kwarkliefhebber? Bekijk dan dit overheerlijk recept.