Test: de beste muurverf

Smaken verschillen. De een heeft liever behang tegen de muur, terwijl de ander de kale muren bij voorkeur verft. De beste muurverf is...

....Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Sikkens Alphacryl Pure Mat SF (€1,79/m2) is een zeer goede matte muurverf met een duurzaam eindresultaat. De Sikkens muurverf scoort vooral goed op het aspect 'Hechting'. Met de 'Schrobvastheid' behoort deze verf tot de beste drie. Het eindresultaat krijgt van de testers het rapportcijfer 8,6 en komt daarmee op een gedeelde vierde plaats. Het dekvermogen komt met een 7,4 iets minder goed uit de test, maar dat is een euvel voor nagenoeg alle muurverven. Voor een dekkend resultaat zijn dan ook twee lagen nodig. Slechts bij drie muurverven in de test (Flexa Expert muurverf binnen, Perfection Muur & Plafond Ultradekkend mat – Ecolabel en Gamma Professional Muur en Plafond 1x Dekkend) is één laag voldoende voor een dekkend resultaat.

Waterbasis

Alle 23 geteste muurverven zijn op waterbasis. Dit type verf is minder schadelijk voor de gezondheid dan verf op terpentinebasis, die veel oplosmiddelen bevat. Verf op waterbasis mag slechts een beperkte hoeveelheid 'vluchtige organische stoffen' bevatten. De grens ligt op maximaal 30 gram per liter. Voor professionele schilders is verf op terpentinebasis inmiddels verboden.