Test: de beste split-airco

Getty Images

Het is deze zomer gelukkig lang niet zo warm als de afgelopen zomers. Dat kan volgend jaar weer anders zijn en daarom zullen er consumenten zijn die nu al op zoek gaan naar een airco. Wie de beste split-airco uit de test wil, komt uit bij de...

LG F09MT NSM / F09MT U24.

Dat blijkt uit een test in de nieuwe Consumentengids. De LG F09MT NSM / F09MT  U24 (€1700) koelt en verwarmt zuinig. Hij heeft een stille binnenunit en koelt een ruimte snel. Minpuntje is dat buitenunit relatief veel lawaai maakt. Dat maakt deze airco minder geschikt om hem vlakbij de buren te zetten.

Een spit-airco is een vaste airco. De binnenunit is via leidingen met koudemiddel  verbonden met een buitenunit. De binnenunit onttrekt warmte uit de kamer en blaast koele lucht rond. De buitenunit voert de warmte af. Een split-airco kan een ruimte koelen, ontvochtigen en ventileren. Ze kunnen ook verwarmen. De airco werkt dan als een warmtepomp.

Energieverbruik

Zoals bekend verbruiken airco's veel energie. De testers hebben een schatting gemaakt van het energieverbruik van de afgelopen zomer. Er waren in 2020 39 dagen met een temperatuur boven de 25C. Stel dat op die dagen de airco 8 uur aanstond, dan zou dat 234 kWh aan stroom hebben gekost. Ter vergelijking, een nieuwe koelvriescombinatie verbruikt zo'n 160 kWh per jaar.

Bron: Consumentenbond

Auteur 
  • Perry van Dijk