Test: de lekkerste pindakaas

Pindakaas
Getty Images

Voor de meeste kinderen is pindakaas het favoriete boterhambeleg. Ook veel volwassen eten graag een boterham met pindakaas. Maar waar vind je nou de lekkerste pindakaas?

De lekkerste pindakaas, zowel naturel als met stukjes pinda, staat bij Lidl en Aldi in het schap. Dat blijkt uit een smaaktest van de Consumentenbond. Voor beide testwinnaars geldt dat de naturel variant net iets lekkerder is dan de variant met stukjes pinda. Lidl Vita D'or 100% pindakaas (€3,00 voor 600 gram) heeft veel pindasmaak, is goed gebrand en goed gemalen. De stukjes pinda zijn niet te groot. De pindakaas is alleen verkrijgbaar in potten van 600 gram, en daarmee richt Lidl zich op de veel eters. Mede door de grote pot is het ook de goedkoopste pindakaas uit de test.
Aldi Helaes 100% pindakaas (€2,50 voor 350 gram) is reden voor een feestje. De naturel-variant is mooi glad van structuur. In de andere variant zijn de stukjes pinda niet te grof en is de pindakaas superlekker van smaak. Helaes Pindakaas is alleen te koop in een potje van 350 gram.

100%

Jarenlang werd aan pindakaas zout en plantaardige olie toegevoegd, meestal palmvet. Hierdoor gaat de olie niet op de pindakaas drijven. Pindakaas zonder toevoeging, die je even moet roeren voor gebruik, was meer iets uit de natuurvoedingswinkels. Tegenwoordig staat pindakaas zonder toevoeging, de zogeheten 100% pindakaas, ook in alle supermarkten in het schap. De testers telden er 32, keurig verdeeld over naturel en met stukjes pinda. Hoewel alle 100% pindakaas uitsluitend uit gemalen pinda's bestaat zijn er toch flinke smaakverschillen. Dit komt doordat er verschillende pindasoorten zijn. Ook zijn er verschillen in de duur van het roosteren, in het malen en of het bruine velletje al dan niet mee de pindakaas ingaat.

Bron: Consumentenbond

Auteur