Test: het beste dekbed

Een lekker dekbed is belangrijk voor een goede nachtrust. Een goed dekbed zorgt niet alleen dat je behaaglijk warm blijft, het voert ook vocht af. Warmteisolatie en vochtafvoer zijn beide te meten. Op basis daarvan is het beste donzen dekbed...

Vandyck Excellent Duo. Bij de synthetische dekbedden komt Leen Bakker Sedna als beste uit de test. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De Vandyck Excellent Duo (€500 voor 240x200 cm) is een luxueus dekbed, gevuld met 95 procent ganzendons. Het dekbed is warm, goed vochtregulerend en licht. Op al deze drie punten komt het als beste of een na beste uit de test. Minpuntjes zijn de hoge prijs en het feit dat je het dekbed alleen professioneel mag laten reinigen.

Synthetisch

De Leen Bakker Sedna (€60 voor 140 x 200) scoort op de drie kwaliteitsaspecten gemiddeld even goed als het donzen dekbed van Vandyck. Op het aspect 'warmteisolatie' is het donzen dekbed iets beter, op de aspecten 'gewicht' en 'vochtdoorlatendheid' scoort de Leen Bakker Sedna iets beter. Minpuntje is dat de tijk van polyester is, waardoor het dekbed niet echt luxe aanvoelt.

Luxe

De testers vinden het opvallend dat de gemeten verschillen tussen dons en synthetisch slechts heel klein zijn. Zeker gezien het forse prijsverschil tussen dons en synthetisch. Toch is er een duidelijk, niet meetbaar verschil tussen beide dekbedden. Dure donzen dekbedden 'voelen' kwalitatief beter aan. De tijk is van dikker geweven katoen en het stiksel en de afwerking zijn veel beter. Bovendien liggen donzen dekbedden mooier op bed. Een donzen dekbed is een luxeproduct, een synthetisch dekbed is vooral nuttig, concluderen de testers.

Bron: Consumentenbond