Test: het beste stoomstrijkijzer

Strijken is een van de minst geliefde klusjes in het huishouden. Een goed stoomstrijker maakt het natuurlijk niet leuker, maar wel gemakkelijker. De  beste stoomstrijkijzers zijn...

...Braun SI 3030 PU TexStyle 3 en Philips GC4556/20 Azur.

Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Braun SI 3030 PU TexStyle 3 (€38) scoort ruim voldoende op het gladstrijken van lichtkatoenen en katoenen stoffen. Dit strijkijzer is snel gebruiksklaar. De  Philips GC4556/20 Azur (€57) is eenvoudig te bedienen en hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de goed gevormde zool kun je makkelijk langs knoopjes strijken. Het snoer is bijna twee meter lang. De duurdere Philips GC4909/60 Azur. (€79) krijgt van de testers hetzelfde testoordeel.

De testwinnaars scoren bijzonder goed op levensduur en degelijkheid. Opmerkelijk is dat alle stoomstrijkijzers in de test een onvoldoende krijgen voor het gladstrijken van zware stof. Op dit punt komt het Philips-stoomstrijkijzer als minst slechte uit de bus.

Stoomgeneratoren

Twee stoomgeneratoren krijgen een hoger testoordeel dan de beste stoomstrijkijzers. Dit zijn de Philips GC9614/20 PerfectCare Elite (€200) en de GC9640/60 PerfectCare Elite (€230). Sterk punt is dat schoonmaken en ontkalken aanzienlijk makkelijker gaat dan bij de stoomstrijkijzers. Ook bij het gladstrijken van zware stof presteren ze beter. Minpuntje is het hoge prijskaartje. Het grote verschil tussen een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator is het waterreservoir. Bij een stoomstrijker is dit een klein tankje, bij een stoomgenerator is het een grote separate watertank.

Bron: Consumentenbond